Hlavní obsah

Tipy dne

Novinky, Jaroslav Špulák, František Cinger

Hudebním tipem dne je sólové album Robina Gibba Magnet, literárním biografie v Anglii bojujícího letce Jaroslava Vyhnise.

Foto: Aleš Rudl

DVD Památné stromy Prahy prezentuje zelené velikány metropole a podává o nich podrobné informace.

Článek

Robin Gibb: Magnet

Sedmnáct let shromažďoval Robin Gibb materiál na Magnet. Napsat mu jej pomohli i bratři Barry a nedávno zesnulý Maurice. Podíleli se na něm i další autoři z Gibbova okolí.

Výsledkem je nápadně cukrkandlové album, které plyne v jednom neměnném duchu od začátku do konce. Nabízí jen vtíravé melodie a vcelku typický Gibbův výraz. Jedenáct písní ukazuje, že jeho má tým neocenitelné zkušenosti s diskotékovou hudbou osmdesátých let.

Warner Music, 43:38 min

Jaroslav Vyhnis: Zahájil jsem leteckou válku

V čs. armádě sloužil jako vojenský letec stíhač v Praze-Kbelích. V červnu 1939 se rozhodl utéci, jinam než do Polska nemohl. Po začátku války směřoval dál na východ, kde poznal i podplukovníka Ludvíka Svobodu. Srdce ho ale táhlo k letadlům, do Británie. Z Oděsy se pak dostal v roce 1940 do Liverpoolu.

Josef Glückselig jako autor textu vypráví poutavě příběhy muže, jehož letecká kariéra skončila po návratu do vlasti. Dožil se pak polistopadového uznání.

Agrofin Praha, 353 stran

Reklama

Výběr článků

Načítám