Hlavní obsah

Tipy dne

Novinky, Alex Švamberk, František Cinger

Hudebním tipem dne je reedice debutu Karla Kryla Bratříčku, zavírej vrátka, literárním pak životopis německého kancléře Konrada Adenauera.

Foto: Libor Andla

Malý filmový klub v čajovně

Článek

Karel Kryl: Bratříčku, zavírej vrátka

Krylův albový debut, který se dočkat remasterované podoby, patří ke klíčovým nahrávkám tuzemské populární hudby. Přestože jde o přímou reakci na vpád sovětských vojsk, a během let normalizace se stal symbolem nesouhlasu s ní, nepředstavuje mrtvou minulost. Kryl totiž nezpíval o konkrétních událostech, ale bolestnou zkušenost dokázal zobecnit, protože používal podobenství.

Jeho písně přežily, protože bohužel dosud platí, že "inter arma silent musae", a stále stejné na celém světě jsou pocity obyvatel země obsazené cizími vojáky, ať už pocházejí z kterékoli země. Ty nejlepší písně, jako je titulní, přitom mají více významů. O nadčasovosti alba svědčí nejlépe Důchodce, jenž má větší platnost dnes než dříve.

Sony music Bonton, 45:14

Charles Williams: Adenauer, otec nového Německa

Koncem roku 1917 byl Konrad Adenauer (1879 - 1967) v osmatřiceti nejen starostou rodného Kolína nad Rýnem, ale vůbec nejmladším starostou v Prusku. Připomíná to britský životopisec, který využil otevření archívů po pádu berlínské zdi, aby šel krok za krokem ve stopách prvního kancléře spolkové republiky po nacistické éře.

Muže z ortodoxní katolické rodiny, který se v roce 1933 z postu starosty uchýlil před nacistickým atakem ("jste zločinec") do kláštera a později do malé vesnice. Od září do listopadu 1944 byl jako údajný spojenec puče ve vězení gestapa. Jako sedmdesátiletý muž stanul o dva roky později v rámci britské správy opět v čele kolínské radnice. V září 1949 byl o jeden hlas (ten svůj) zvolen Spolkovým sněmem kancléřem. Do historie se zapsal smířením s Francií generála de Gaulla v roce 1962. Jako konzervativec ale neopomněl připomenout, že v Británii se brzy dostanou labouristé k moci a "takové lidi v Evropě nechceme".

překlad Šárka Stellnerová, BB art, 470 stran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám