Hlavní obsah

Tipy Dany Morávkové

Herečka a moderátorka Dana Morávková uvedla, co ji zaujalo v kulturním dění, co ráda čte a poslouchá. S Miroslavem Zahrádkou, literárním kritikem a historikem, čtenář zavítá do světa velkých ruských spisovatelů. Ivan Zubal', známý slovenský sběratel, radí, nejen začínajícím sběratelům obrazů, jak jim rozumět, ale i zmiňuje moderní slovenské malíře.

Foto: Milan Turek

Josefův Důl - Jedlová protéká obcí a pod nádražím se slévá s Kamenicí

Článek

Čtu: Nedávno jsem se vrátila z dovolené, kde jsem přečetla knihu O čem ženy nesní od Olgy Somerové. Mám ráda její tvorbu, četla jsem i předcházející dva díly a nezklamala mě. Další knížka, kterou jsem měla s sebou, je Vieweghova nová Vybíjená. Moc se mi líbila, přelouskala jsem ji za večer.

Poslouchám: Poslouchám muzikály a vážnou hudbu. Teď je to například Carmina Burana. Kromě toho musím přeposlouchat velké množství nejrůznější muziky, protože trénuji gymnastky a vybírám jim podklad pro vystoupení.

Viděla jsem: Asi předevčírem jsem byla na filmu, který mě naprosto uchvátil. Jmenuje se Věčný svit neposkvrněné mysli a hlavní roli hraje Jim Carrey. Poprvé jsem ho viděla v tragické roli a ne v komedii a musím se přiznat, že od té doby mám nový herecký idol.

Literatura

Miroslav Zahrádka: Toulky s ruskými spisovateli

Michail Bulgakov, Daniil Granin, Čingiz Ajtmatov, Viktor Astafjev jsou prozaici, kteří určovali v oficiální i neoficiální podobě ruské literatury hlavní tón. Jejich osudy byly barvité a tragické, jako byly ve své době dějiny ruské a po Říjnové revoluci sovětské společnosti. Jejich nejlepší prózy patří ke klenotům světové prózy i dramatu.

O to cennější je, že se k jejich dílu a soukromým životům vrátil literární historik a kritik Miroslav Zahrádka. Přidal k nim Puškina, Gorkého, Šolochova a další své lásky, na které se, jak sám přiznává, dokázal po listopadu podívat v nesrovnatelně širším záběru než kdysi. Je to cenná kniha, která připomíná literární i obecně lidské hodnoty, které jsou součástí i naší kultury. 

Univerzita Palackého v Olomouci, 124 stran

Výtvarné umění

Ivan Zubaľ: Encyklopedie obrazu

S podtitulem Jak rozumět obrazu vychází česky v nakladatelství Slovart kniha slovenského sběratele Ivana Zubaľa, která zasvětí každého zájemce do základních pojmů týkajících se obrazů a malířství. Příručka je určena víc pro laiky než pro zasvěcené odborníky. Tomu je přizpůsoben i výklad.

Zejména ti, kteří začínají se sbíráním umění, se tu dozví hodně užitečných informací, od tajemství barev a kompozice až po informace o ideálním umístění obrazů v domácnosti. Vše sepsal autor s velkou láskou k umění a text ilustrují příklady z jeho vlastní soukromé kolekce. Pro českého čtenáře je to tak i příležitost seznámit se s klasiky slovenského moderního malířství. 

Slovart, Praha 2004, 256 stran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám