Hlavní obsah

Tipy Bořivoje Navrátila

Právo, rh, jaš, VLA

Herec Bořivoj Navrátil uvádí, co jej v poslední době zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou nové album skotské skupiny Texas a kniha Pondělníci, přibližující neoficiální spolek skladatelů, dirigentů a muzikologů.

Foto: Martin Němec

Národní přírodní rezervací Adršpašsko - Teplické skály

Článek

Tipy Bořivoje Navrátila

Čtu: Přečetl jsem knížku Parfém - Příběh vraha od Patricka Süsskinda, hluboký ponor do psychologie člověka, který vnímá a hodnotí svět podle vůně. Čtenářský zážitek z jazyka i způsobu vyprávění.

Poslouchám: Když mám dopoledne čas, vždycky si rád v rozhlase poslechnu pořad Host do domu se Stanislavou Dufkovou. Zajímavá témata, zajímaví lidé.

Viděl jsem: Úchvatnou inscenaci Rossiniho Popelky, s níž v pražském Národním divadle hostoval operní soubor Slovenského národního divadla. Režisér Jozef Bednárik dokázal, že komická opera může být opravdu komická. Vynikající domácí slovenští pěvci, operní sólistky, které nejenže umějí zpívat a jsou krásné, ale uplatnily by se stoprocentně i v baletu.

Internet: Několikrát jsem se zúčastnil on-line rozhovoru, ale to je můj veškerý styk s internetem. Netroufám se k němu přiblížit a nikdo mě zatím nechce v tomto oboru zaškolit.

Texas: Careful What You Wish For

Skotští Texas prodali pět miliónů kusů výběrového alba a netřeba se domnívat, že z novinky nevzešel dobrý základ pro případnou další výběrovou kolekci. Spojení typické britské kytarovky s melodickou klávesovou vlnou a v závěru i moderními tanečními samply přineslo sbírku, která je svěží, melodická i pestrá. Vévodí jí hlas zpěvačky Sharleen Spiteri a silné melodie Carnival Girl, Telephone X či Big Sleep.

Universal Music, 42:53

Pondělníci

Skladatel a literát Ilja Hurník sestavil knížku zachycující historii neoficiálního spolku "pondělníků" - skladatelů, dirigentů a muzikologů, kteří se od roku 1939 scházejí každé pondělí v jedné pražské vinárně, v posledních letech v klubu Kolowrat u Stavovského divadla. Ve vzpomínkách jednotlivých pondělníků (kupř. Jan Hanuš, J. F. Fischer, Štěpán Lucký, Martin Turnovský, Ivan Medek), které po Hurníkově úvodu tvoří náplň knížky, ožívají poválečné dějiny české hudby i s osobnostmi, jež do spolku patřily, ale již nejsou mezi námi - Václav Holzknecht, Iša Krejčí, Václav Dobiáš, Karel Ančerl, Klement Slavický. 

Univerzita Karlova, 151 stran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám