Hlavní obsah

Thirty Seconds To Mars rozezpívali, roztančili a nakonec i posadili

Právo, Jaroslav Špulák

Pakliže byla mnohými fanoušky chápána rocková skupina Thirty Seconds To Mars jako největší hvězda letošního Rock for People, její večerní úterní koncert jim dal prozatím za pravdu. Americká trojice v čele se zpěvákem, kytaristou a také hercem Jaredem Letem předvedla show, při které se po těle dělala husí kůže.

Foto: PRÁVO – Petr Hloušek

Bloc Party na Rock for People

Článek

První oficiální den letošního devatenáctého ročníku královéhradeckého Rock for People jí patřil od odpoledne. Do areálu Festivalparku dorazila kolem sedmnácté hodiny, pečlivě osobně zkontrolovala technické věci nezbytné pro své vystoupení a nachystala autogramiádu.

Pozvala na ni k sobě do šatny všechny přítomné majitele svého nového cédéčka Love, Lust, Faith + Dreams, podepsala jim ho a některým se trojice ještě věnovala v rámci realizace svého dokumentu o probíhajícím turné. Povídala si s nimi před kamerou a kladla jim otázky týkající se lásky, míru a své hudby.

Večer na pódiu pak absolutně rozestřela sílu svých písniček. Jelikož zpíval Jared Leto výborně, mohl přesvědčivě táhnout zpěvné refrény, které mají sice trochu patetický, ve výsledku ale strhující charakter. Publikum zpívalo stadiónové chorály nadšeně s kapelou a ona do toho verbálně i vizuálně šířila své vznešené poselství. Možná je to velké divadlo. Je ale sehráno znamenitým hercem – Jaredem Letem.

Foto: PRÁVO – Petr Hloušek

Thirty Seconds To Mars na scéně.

V jednu chvíli v ruce třímal českou vlajku a točil se s ní na pódiu dokola, pak dirigoval hru s velkými gumovými balóny, tančil jako pominutý a nakonec pozval několik diváků na pódium a těm dalším nabídl, aby si sedli. Seděli téměř všichni.

Byl to velmi silný koncert. Thirty Seconds To Mars v něm navíc použili i akrobatické prvky, neboť se na pódiu objevili i akrobati se svými nesporně poutavými čísly.

Výtečná Amanda, strhující Bloc Party

Úterní program ale patřil i dalším. Výtečná byla Američanka Amanda Palmer. Její rockové skladby jsou ve svém nitru nervní, zásadně expresivní a mimořádně energické. Od první chvíle zpívala velmi přesvědčivě, takže postupně přidávala i efektní pódiovou choreografii a spolu s dalšími muzikanty vytvořili trochu zvláštní divadelně-hudební podívanou. Diváci ovšem byli nadšeni.

Foto: PRÁVO – Petr Hloušek

Amanda Palmer si diváky podmanila.

Stejně tak při Bloc Party. Zpěvák Kele Okereke zavelel k barevné rockové smršti, a tak jediné, co se postavilo do cesty jeho energickému tahu, byla desetiminutová porucha zvuku, která kapelu vyhnala z pódia. Zajímavá byla velmi silná pěvecká podpora diváků.

Těch přišlo na první den festivalu se zahraničními hvězdami bezmála dvacet tisíc. Počasí bylo slunečné a festivalově příjemné. Ve středu se na Rock for People chystají vystoupit například Gogol Bordello, The Parov Stelar, Papa Roach nebo Billy Talent. Festival potrvá do páteční noci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám