Hlavní obsah

The Strokes: ohlédnutí je krokem vpřed

Novinky, Jaroslav Špulák, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Newyorská pětice The Strokes posunula kolo hudebních dějin kupředu, ačkoli se při té činnosti prakticky nezapotila a jen se ohlížela zpět. Takový paradox lze snadno vysvětlit: překotné stylové vynálezy devadesátých let umravnila jadrným pohledem na to skvělé, co se dělo v růžových šedesátkách.

Foto: archiv
Článek

Debutové album Is This It znamenalo zjevení. Následovník Room On Fire nikam nepospíchá, naopak zvuk skupiny potvrzuje. Opět odhaluje jeho lehkost, zdánlivou trivialitu, tušenou neohrabanost, ale hlavně magičnost jako výsledek toho všeho.

Rytmy a melodie The Strokes zůstaly hypnotické a velmi vyrovnané. Na novince je sice singlová skladba 12:51, ovšem v celkovém pohledu na desku je zapadlá mezi ostatními, podobně vyhlížejícími a vyrovnanými.

The Strokes se učili v náladě šedesátých let, kdy byl rock´n´roll přirozeně syrový a pocitově špinavý. Vzali si rovněž inspiraci v prvotním punku a postupně se opřeli i o přímočarost nové vlny osmdesátých let.

Hrají umouněně jako správná garážová kapela. Díky tomu vytvářejí jasný pocit, a o to jde. Hudbu, kterou vytvořili, by v dnešní době naprogramoval průměrný zvukový inženýr na samohrajky a nikdo by nepoznal rozdíl mezi jeho produktem a The Strokes. Z té skutečné muziky ale vyvěrá opravdovost. Zčásti je jako by odlidštěná, větší díl však patří promyšleným nápadům, které členové skupiny měli, než poprvé sáhli na nástroje. Díky tomu jde o jeden z nejpozoruhodnějších rockových počinů letošního roku.

The Strokes: Room On Fire

BMG, 33:05

Anketa

Jsou The Strokes originální?
Ano, skupina přinesla do rocku nový přístup
68,3 %
Ne, kapela jen vykrádá své předchůdce
31,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 63 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám