Hlavní obsah

The National vystoupí 17. srpna v Praze

Novinky, Filip Šára

Jedna z nejúspěšnějších amerických indie-rockových kapel The National se 17. srpna představí před českým obecenstvem. Koncert se uskuteční v pražském Divadle Archa.

Článek

Skupina, která byla založená roku 1999 v Ohiu a poté přesídlila do newyorského Brooklynu, se nechala inspirovat množstvím stylů, čímž si dokázala vytvořit osobitou barvu zvuku. Opírá se o baryton ústředního zpěváka Matta Bermingera. Kapelu dále tvoří dvě bratrské dvojice: Aaron (kytara, baskytara, klavír) a Bryce Dessner (kytara) a Scott (baskytara, kytara) a Bryan Devendorf (bubny).

The National se řadí po bok kapel a hudebníků, jako jsou např. Arcade Fire či Sufjan Stevens. S nimi také často spolupracují. Začali jako undergroundová skupina a především z jejich desky Alligator byli kritici nadšení. Následující album Boxer už se prodávalo tak dobře, že se dostalo i do žebříčků hudebních hitparád. Původně undergroundová kapela tak získala hvězdný status. Je vítaným zpestřením mnohých festivalů.

Hymna pro Obamu

Známá se stala i podporou Baracka Obamy. Skladba Fake Empire se stala jakousi neoficiální hymnou jeho prezidentské kampaně. I tím na sebe členové kapely obrátili pozornost širší veřejnosti. Může je těšit, že v jejich případě neplatí časté pravidlo, že když něco chválí kritici, běžné posluchače to nezaujme - a naopak.

Na pražském vystoupení představí své zatím poslední album z května 2010 jménem High Violet, které opět mělo úspěch na všech frontách a bylo nominované i na jednu z cen MTV. Koncert pořádá agentura Charm Music ve spolupráci právě s Divadlem Archa. Vstupenky jsou k dostání v budově zmíněného divadla a na síti Ticketpro.

Reklama

Související témata:

Související články

Afro-kubánská kapela, která tančí bez nohou

Skupina Staff Benda Bilili, hvězda world music, přijede 12. června do Prahy v rámci festivalu Respect. Tvoří jí invalidé a bezdomovci, kteří se potloukali po...

Výběr článků

Načítám