Hlavní obsah

Terminátor? Strašné béčko, kritikům to radši nepustíme, říkali ve studiu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firma Orion se tak styděla za prvního Terminátora, že ho chtěla utajit před filmovými kritiky. Marketingové oddělení si myslelo, že takové „laciné béčko“ bude lidi zajímat tak nanejvýš jeden víkend.

Foto: MGM

Arnold Schwarzenegger v prvním Terminátorovi

Článek

Producentka Gale Anne Hurdová už dnes s úsměvem vzpomíná na staré historky z 80. let, kdy byl Terminátor před premiérou považován za příšerný průšvih.

Foto: MGM

Michael Biehn v Terminátorovi

„Šéf marketingu filmové společnosti Orion film tak nenáviděl, že ho nechtěl ani pustit recenzentům... V podstatě mi řekl: Stydíme se to vydat. Je to ubohé laciné béčko. Jakmile se to roznese, zmizí to z kin po prvním víkendu. Nevydržíte do druhého víkendu, takže nebudeme na ten víkend chystat žádnou reklamu,” popsala producentka tehdejší paniku ve studiu.

Pracovní projekce pro kritiky jsou už dnes standardem, a když se výjimečně nic nekoná, je to jasné znamení, že půjde o strašlivý propadák. Distributor se tak snaží zabránit tomu, aby film kdokoli viděl před premiérou.

Hrdina Reese zachránil Sarah i promítání

Foto: MGM

Michael Biehn ztvárnil drsného Reese, který zachrání Sarah (Linda Hamiltonová).

Poté zasáhl agent Michaela Biehna, což byl méně známý herec, jenž ztvárnil drsného Reese. Ten v prvním díle zachránil Sarah Connorovu před „zlým“ Arnoldem.

Agent zavolal do Orionu a řekl, že film viděl a je fantastický. „Jestli nevěříte ve filmy, které děláte, tak nevím, jestli nechám moje herce s vámi spolupracovat,“ rozhořčil se. Nakonec se promítačka konala a kritici byli nadšení, nastal přesný opak toho, co předpovídal šéf marketingu. Terminátor se stal nejen jedním z filmů roku, ale i desetiletí.

Film z roku 1984 dosáhl s minimálním rozpočtem téměř zázračného úspěchu a z vysmívaného Arnolda Schwarzeneggera udělal filmovou hvězdu první třídy. Nakonec byl v roce 2008 zařazen mezi nejvýznamnější díla všech dob a uložen i do americké kongresové knihovny, která ho má zachovat pro další generace.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám