Hlavní obsah

Televize 2016: Do provozu vstoupila ambiciózní HBO

Právo, Eva Zajíčková

Původní televizní dramatická tvorba zůstává i nadále doménou veřejnoprávní České televize. Jednak vyrábí nejvíc titulů, jednak se nezaměřuje pouze na sledovanost, na kterou naopak v první řadě cílí komerční stanice. Do tohoto už roky ustáleného provozu však loni výrazně zasáhla svým vlastním, ambiciózním projektem česká produkce placené americké televize HBO.

Foto: HBO

Jaroslav Dušek v minisérii Pustina.

Článek

Její minisérie Pustina pohybující se mezi kriminálním a psychologickým dramatem předvedla na domácí poměry vysokou úroveň zpracování a přiblížila českou tvorbu tzv. quality tv.

Pustina je teprve druhým dílem scenáristy Štěpána Hulíka (Hořící keř) a výsledkem režijní spolupráce debutujícího Ivana Zachariáše a zkušené filmařky Alice Nellis, a přestože pátrací linii chybí v druhé polovině více autorské suverenity, rozhodně stojí za zmínku jak kvůli režii a kameře, tak výkonům herců, zejména Jaroslava Duška, který tu dostal příležitost na rozsáhlé ploše předvést, že výbornou psychologickou intuicí vládne i ve vážných úlohách.

Největší tuzemské soukromé stanice Nova s Primou nadále staví hlavně na dlouhodobých vztahových seriálech. V novinkách se většinou pokoušejí spíš o jejich komediálně laděné variace, přestože také je zasáhla už několikaletá vlna popularity zločinu. Nova počátkem roku odehrála zbývající část své loňské podzimní novinky Atentát a v létě začala natáčet druhou řadu svého seriálu Policie Modrava.

Prima odvysílala vlastní VIP vraždy, Mordpartu a na podzim ještě Poldu natočeného podle německé licence. Se svým pokusem o krimiseriál se letos přidala dokonce i maličká TV Barrandov, která natočila Doktorku Kellerovou.

Krimi a detektivky však v posledních několika letech produkuje ve větším množství především veřejnoprávní Česká televize, která se zároveň se svým obratem k žánrům více zaměřila na tvorbu seriálů, sérií a cyklů. Kvůli tomu se ve srovnání s minulostí snížila pestrost nabídky a výrazně ubylo solitérních titulů.

V oblasti zločinu letos vynikl seriál Rapl, který se však soustředil hlavně na syrovou atmosféru, a samotné detektivky zůstaly trochu v pozadí, a jedna z minisérií podle knih Michala Sýkory s názvem Pět mrtvých psů.

Letos však Česká televize přišla přece jen s různorodější skladbou novinek než loni. Ke krimi a detektivkám ze současnosti přidala zdařilý televizní film Zločin v Polné, jímž se vrátila k nechvalně proslulému soudnímu případu Leopolda Hilsnera, do něhož významně zasáhl ještě jako univerzitní profesor Tomáš G. Masaryk.

Uvedla také historický snímek Hlas pro římského krále k výročí narození Karla IV., televizní film k jubileu herečky Jiřiny Bohdalové Každý milión dobrý, životopisný seriál Já, Mattoni a pětidílnou satirickou komedii Kosmo.

TOP 5 televizní dramatické tvorby

podle autora

1. Pustina (HBO)

2. Rapl (Česká televize)

3. Zločin v Polné (Česká televize)

4. Pět mrtvých psů (Česká televize)

5. Kosmo (Česká televize)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám