Hlavní obsah

RECENZE: Tarantinova šedesátá. Nostalgickou hříčku natočil s Pittem, DiCapriem a černým humorem

Novinky, Stanislav Dvořák

Říká se „Zlatá šedesátá“ a nostalgii se film Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu rozhodně nebrání. Nebyl by to ale on, kdyby jemné emoce nerozmetal brutálním humorem.

Trailer k filmu Tenkrát v Hollywoodu Video: Falcon

 
Článek

Dobrá zpráva na úvod - téměř tříhodinový retro flák Tenkrát v Hollywoodu s Bradem Pittem, Leonardem DiCapriem či Alem Pacinem je mnohem zábavnější, humornější a má větší odpich než Osm hrozných.

Tarantino s láskou a slzou v oku rekonstruuje starý Hollywood. Nabízí nádherné prosluněné obrázky s typicky oranžovým kalifornským nádechem, vypiplané retro interiéry a exteriéry, auta, kostýmy.

Kamera se rochní v nostalgické kráse metropole L.A., kterou brázdí kabriolety a Harleye. Všude chlapáci v kloboucích, elegantní blond herečky s obrovskými dobovými brýlemi a u krajnice stopují sexuálně nevázané hippie stopařky v šortkách.

Zhruba 50% úspěchu Tarantinových filmů vždy bylo a je v hudbě. Vybírat a propojit staré hity s obrazem opravdu umí. Když „Piťák“ machruje v šedesátkovém kabrioletu a k tomu mu zpívají Joe Cocker, Aretha Franklin a další ikony hudebních dějin, je těžké se tvářit lhostejně. Ano, funguje mu to.

Nesluší se prozrazovat pointu, ke scénáři proto jen stručně. Vědělo se, že hlavními hrdiny jsou stárnoucí herec Dalton (DiCaprio) a jeho dublér (Pitt). Nejsou to hvězdy, ale nějak se uživí. Dubléra nemají ve studiu moc rádi, protože údajně zabil svou ženu a nemůže odolat pokušení zapojovat se do rvaček. Když se za něj herec přimluví, obvykle svou šanci zase promarní. Jak slyší někoho vytahovat se, neodolá a hned mu dá nakládačku.

Foto: Sony Pictures

Margot Robbieová

Nedá se říct, že by děj byl napínavý. Předlouhá expozice s řadou detailů vzbuzuje spíš otázku, jestli se první hodinu filmu vůbec něco stane. Síla filmu Tenkrát v Hollywoodu tkví v něčem jiném.

Jsou to kouzelné jednotlivosti, kamera, hudba, rafinované piplání se s vtípky, parodie na úsměvná dobová klišé ve filmu a televizi nebo malé rozkošné postavičky, které na plátně vydrží jen pár minut, ale okouzlí. Přemoudřelá malá holčička, která hraje v seriálu, či potrhlý televizní režisér.

Celý nekorektní a tarantinovsky brutální film nese od začátku do konce nádech lehké ironie, což je hlavní důvod, proč se dá vydržet 162 minut. Navíc Pitt a DiCaprio hrajou tak přesvědčivě, že to zavání zlatou soškou. Ostatních slavných herců si skoro nevšimnete, s výjimkou oslnivé blondýny Margot Robbieové.

Někteří asi budou namítat, že dlouho ohlašovaná linka s mansonovskou sektou do příběhu nezapadá úplně hladce (jakoby točil dva filmy), ale to už je drobnost, kterou lze odpustit.

Snímek Tenkrát v Hollywoodu si určitě získá srdce většiny diváků. Co si určitě nezíská, jsou srdce příbuzných Bruce Leeho, ze kterého Tarantino udělal totálního blba.

Celkové hodnocení: 80%

Reklama

Výběr článků

Načítám