Hlavní obsah

Také Setkání ve Zlíně vaří polévku ze sekyry

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potěšitelné na zlínském Setkání 2013 Stretnutiu, osmnáctém česko-slovenském divadelním festivalu, je účast mladých divadelníků a studentů uměnovědných oborů z Bratislavy, Olomouce, Brna i z pořádajícího města. Je jich všude plno, diskutují, zajímají se o novinky. Třídenní přehlídka vrcholí v sobotu.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Rychtář Radošiny (Stanislav Štepka) smlouvá se sochařem Jozefem Pospíšilem (Jozef Adamčík) sochu Andreje Hlinky pro Kopanice.

Článek

Potěšitelná daleko méně je podpora jednoho z nejtradičnějších polistopadových divadelních setkávání, které jako přehlídka jihomoravských divadel s kvalitním diskusním fórem sahá ještě do časů u nás šizené přestavby, ze strany současné politické garnitury: od města, přes kraj až po orgány státní. Je jedním slovem mizerná.

S nadějí i bez ní

Ano, paní ministryně kultury Alena Hanáková přijela pozdravit krajany svými obvyklými frázemi, kterým nerozumí ani ona, ale to je asi tak všechno. Pochybuji, že si sama uvědomuje, jak tristní, napjatá a zoufalá je situace v kulturních institucích v prostředích, kde už se politici ani nesnaží kamuflovat vlastní mocenské hrátky, kdo s kým kamarádí, a kdo ne, zájmem o nějaké Pražany nebo Zlíňany.

Lidi šavlovačky bařtipánů z dolního konca s těmi z konca horního už nezajímají, jenom ještě neprohlédli, jak se zbavit těch i oněch. A divadla už si nemohou dovolit ani to, co bylo ještě před pár lety obvyklé. Mluvit se o tom lidi bojí, aby nepřišli aspoň o almužny. Heslo vydržet, neztratit festival je výrazem zoufalství, ne vzdoru.

Z tradičních hostů Setkání / Stretnutia tiše zmizela národní divadla: pražské i bratislavské. Nejsou na ně prachy. Nabito jako obvykle bylo na Radošinském naivném. Stanislav Štepka se vrátil ke kořenům a v Polooblačnu načrtl peripetie Slovenska na obrázku rodné Radišiny od začátku do poloviny 20. století.

Vrcholy přehlídky přišly v pátek: Domácí Palubní deník Hanzelky a Zikmunda Vladimíra Fekara a Petra Štindla, Čechovův Racek Michala Vajdičky v Dejvickém divadle a S nadějí i bez ní ostravské Arény Tomáše Vůjtka a Ivana Krejčího.

K ohňové show

Nabitá je sobota. Od devíti ráno do půlnoci čeká Zlíňany ještě neuvěřitelných jedenáct divadelních představení, koncertů, závěrečná Ohňová show na nádvoří divadla (23:30) - a Otevřený mejdan pro všechny, kteří vydrží až nad ráno.

Pro lidi chtivé spíš divadla doporučuji Dlouhého, Širokého a Bystrozrakého brněnské Polárky - po obědě pro děti na nádvoří, pro dospěláky pak určitě 7 dní do pohrebu Petra Pavlace a Ĺubomíra Vajdičky v Komorném divadle Martin.

Reklama

Výběr článků

Načítám