Hlavní obsah

Sziget si titul nejlepší evropský festival zaslouží

Právo, Přemysl Štěpánek,Budapešť

Ohňostroj spolu s okolními blesky vrcholící bouře vytvořily nezapomenutelnou tečku týdenního unikátního zážitku, který nese pečeť Sziget. V neděli zakončili festival Rudimental, Limp Bizkit a v nočních hodinách za vydatného deště pak Martin Garrix na hlavním pódiu.

Foto: ČTK

V neděli vystoupila na festivalu Sziget i skupina Rudimental.

Článek

Hvězdy jako Robbie Williams, Kings of Leon či Avicii přilákaly rekordní návštěvu (odhad je kolem 430 000 návštěvníků).

Sziget festival získal již dvakrát označení nejlepší evropský festival cen EFA Best Major festival a snaha pořadatelů letošního ročníku byla tento titul obhájit, jak přiznal ředitel festivalu Károly Gerendai.

„Není to jednoduché, pracujeme s rozpočtem nižším, než mají západoevropské festivaly. Ceny vstupenek ale nelze v našem regionu mít na jejich úrovni. Navíc jsme na maximální hraně kapacity ostrova, na kterém se festival koná. Situaci komplikuje i fakt, že festivaly za oceánem zažívají expanzi a zvedají ceny hvězd. My jsme museli zvýšit rozpočet na hudební program o 25 %,“ uvedl.

Sziget, jehož rozpočet je 16,4 miliónu eur, hledá další cesty, jak zaujmout mezinárodní klientelu. A že je opravdu mezinárodní, potvrzuje publikum, které tvořili návštěvníci z 95 zemí světa. Nejpočetnější jsou fanoušci z Nizozemska, ovšem třeba z Austrálie jich dorazila téměř celá tisícovka.

O chod týdenní akce se stará šest tisíc lidí plus dalších šest set dobrovolníků. Akreditováno je přes dva tisíce novinářů a fotografů. Pokud připočteme účinkující, v případech, kdy bylo vyprodáno, jako například na páteční program, bylo na ostrově sto tisíc lidí.

A to je opravdu hranice, kterou by organizátoři neměli překročit. V tu chvíli totiž nebylo na řadě míst k hnutí, začaly se tvořit fronty a i do té doby relativně bez problémů fungující toalety nestíhaly provoz. Přesto právě toalety a sprchy jsou proti českým festivalům na mnohem vyšší úrovni.

Nonstop zábava

Jaký je tedy Sziget z pohledu českého návštěvníka? Obrovské množství koncertů kapel, které tam nehrají na hlavním pódiu, ale u nás by byly hvězdami téměř každého festivalu. Sziget nabízí také nehudební program s desítkami akcí denně, klidové zóny, prostory nabízející řadu interaktivních uměleckých aktivit, řady sportovišť i adrenalinovou zábavu.

Je toho opravdu mnoho, co nabízí unaveným návštěvníkům si na chvíli odpočinout od muziky. Přesto se jí nedá uniknout. Rozléhá se všude, problémy s přeslechy z hlasitějších scén má každá komorněji znějící skupina.

Nezvyklým jevem pro návštěvníky českých festivalů může být fakt, že je možné stanovat v prostoru areálu téměř kdekoli. A letos díky rekordní návštěvě byly stany i na těch nejnemožnějších místech, třeba pár metrů od plochy před hlavním pódiem. Protože návštěvníci zůstávají v areálu celou dobu, je Sziget zábava nonstop 24 hodin, po celý týden.

To klade ale větší nápor na osobní rozpočet. Dražší než na našich festivalech je jak jídlo, tak pití. Pivo stojí přes padesát korun a není příliš kvalitní, zato víno má rozhodně lepší kvalitu i výběr.

I pro maďarské publikum je festival drahá záležitost, proto využívají možnost koupit si denní vstupenky a jdou jen na svoje oblíbené hvězdy.

Z těch letošních nejlepší dojem udělali Robbie Williams, Florence & The Machine a Alt-J. Kings of Leon zůstali sví, za očekáváním zůstal Avicii a snad největším zklamáním celého Szigetu byl koncert Ellie Goldingové. Sziget ale nedělají hvězdy, což se potvrdilo i letos.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám