Hlavní obsah

Světová online premiéra, záznamy i první živá představení

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli se od příštího týdne už některá divadla rozhodla pustit diváky do hlediště, stále ještě existuje poměrně bohatá nabídka online produkcí. Některé z nich se odehrají dokonce ve světové premiéře.

Foto: archiv Divadla v Celetné

V livestreamu Kašpar. Srdcovky zpívá i principál Jakub Špalek.

Článek

Světovou dvojpremiéru livestreamového čtení česko-estonské hry Láska v karanténě ohlásilo na své youtubové a facebookové stránce na 24. května od 19.30 pražské Divadlo Apropo. Text hry vznikal online, kdy estonská dramatička Loone Ots psala všechny ženské repliky a český autor Filip Jan Zvolský repliky mužské. Ve hře se střídají pohledy do soukromí tří párů, jež se ocitly v koronavirové karanténě.

Hra byla psána anglicky a poté přeložena do rodného jazyka autorů. K scénickému čtení byly osloveny partnerské dvojice herců, kteří spolu prožili karanténu a jejich vnímání tématu tak může být o to autentičtější. V obou zemích se premiéra uskuteční ve stejný okamžik. V Praze i v Tallinu bude hra uvedena na jevišti na začátku příští sezony.

V Plzni živě

Živě se již rozhodlo hrát plzeňské Divadlo J. K. Tyla. Od středy 20. května nabídne pět středečních speciálních podvečerů pro stovku diváků usazených netradičně na jevišti Nového divadla. Cyklus DJKT s vámi na jevišti zahájí koncert To nejlepší z matiné muzikálového souboru. Další večer nazvaný Steinway gala nabídne 3. června operní árie v podání sólistů opery za klavírního doprovodu Maxima Averkieva.

Na Broadwayi se bude hrát až od září

Kultura

Jak se v době světové pandemie daří komunikaci, lásce a přátelství? Jak se vede strachu, manipulaci a svobodě? Na tyto a řadu dalších otázek hledají odpovědi Alice Nellis, Tomáš Dianiška, Tomáš Svoboda, Luboš Balák, Kristýna Čepková, Jakub Čermák, Bára Hančilová, David Košťák, Kateřina Jonášová a Jiří Havelka ve svých scénických skicách.

Na základě jejich textů vznikalo na půdě Divadla Na Fidlovačce ve spolupráci s FAMU a herci z různých divadel deset divadelních aktovek, které se pod názvem Dekameron 2020 spojily ve streamovaný pořad. Jeho další část Nákazou spoutaní bude vysílaná ve středu 20. května.

V divadle v Jablonci nad Nisou se už hrálo. Boss Babiš dvakrát pro sto lidí

Kultura

Ve svých online aktivitách pokračuje i pražské Studio DVA, které na středu 20. května připravilo speciální koncert Moniky Absolonové za doprovodu pianisty Ondřeje Hájka. Soubor Cirk La Putyka zve na live stream ze zákulisí připravované show Kaleidoscope a záznam představení Slapstick Sonata 20. května od 20 hodin na sociálních sítích souboru.

Radúz a Mahulena z Brna

Záznamy svých inscenací nabízí stále řada divadel. Tento týden je to například Radúz a Mahulena Městského divadla Brno (21. a 22. 5.), Goldoniho komedii Lhář s Janem Vondráčkem v hlavní roli uvádí pražské Divadlo v Dlouhé (20. 5.), Figarovu svatbu Klicperovo divadlo z Hradce Králové.

Konec divadelní sezony? Dvoumetrové rozestupy trápí kulturu

Kultura

Milovníci inscenace Amerikánka mohou vidět další speciál, tentokrát s podtitulem Na vzletové ranveji (21. 5.). Fanoušci souboru Kašpar Divadla v Celetné se mohou těšit na živě vysílaný večer na Facebooku souboru s názvem Kašpar.Srdcovky plný oblíbených písní z inscenací (21. 5.).

Již předposlední ohlášené živé setkání hereckých osobností v pražském Divadle Viola (20. 5.) s herečkou Hanou Maciuchovou a básníkem a režisérem Tomášem Vondrovicem bude věnováno poezii a divadlu. Oblíbené básně Maciuchové vystřídají Vondrovicovy vzpomínky na inscenace s Borisem Rösnerem, Miroslavem Moravcem nebo Jiřím Langmajerem.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám