Hlavní obsah

Svět se zaklíná Bohem – a slouží Satanovi

Novinky, Jiří Žáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kamarád mě požádal, abych napsal své komentáře k Desateru božích přikázání. Sám od sebe bych se do nich nepouštěl – s většinou z nich nemám potřebu polemizovat. Ale budiž.

Článek

Dlouhá staletí Desatero řídilo osudy lidí, pořád ještě je známe i my neznabozi, ale málokdo je dodržuje, přestože většina přikázání zůstává podivuhodně aktuální.

Kdo tedy vládne světu – Bůh, nebo Satan?

1. „Nebudeš mít jiného boha.“

Ale my máme jiného boha, kterému obětujeme rozum, zdraví, přátelství, lásku, rodinu i život – Mamon. A svět je nastaven tak, aby Mamonu museli sloužit i ti, kdo nejsou jeho vyznavači. (Nežijeme v pravdě … 1:0 pro Satana.)

2. „Nezneužiješ mého jména.“

Ve středověku bylo jméno Boží zneužíváno k verbování a vedení křižáckých válek ve Svaté zemi, ve 20. století kněží světili smrtonosné zbraně, dnes křesťanští fundamentalisté agitují masy nevědomých do nových křižáckých válek proti islámu, kterým ovšem říkáme moderně „střet civilizací“. (Nežijeme pokojně … 2:0 pro Satana.)

3. „Budeš zachovávat den odpočinku.“

Den odpočinku nedodržujeme, abychom bohu Mamonu mohli sloužit všech sedm dní v týdnu. A ještě se chlubíme, že jsme workoholici. (Nežijeme zdravě … 3:0 pro Satana.)

4. „Budeš ctít svého otce i svou matku.“

Zapomněli jsme starověkou zásadu, že uctívat předky je pro rodinu důležitější než obětovat bohům. Rozeštvali jsme generace kvůli snadné manipulaci a mrzkému zisku: rodinná soudržnost, kde se ctí názory seniorů, škodí podnikání a komplikuje život podvodníkům. Proto byl vygradován kult mládí až ke generační nenávisti: Kdo má pořád živit ty staré parazity? Mladí dementi už jistě točí předvolební klip „Přemluv bábu, ať si hodí mašli!“ (Nežijeme ve svorné lásce … 4:0 pro Satana.)

5. „Nezabiješ.“

Ale my jsme z bližních udělali konkurenty a z konkurentů nepřátele, které je třeba likvidovat, třeba i vraždou. Nekompromisně. Efektivně. Masově. A co je silnější motor prosperity než válka? Kdo z velkých hráčů na geopolitické šachovnici odolá válečným fanfárám?

Dodatečně se vše zdůvodní obranou demokracie, svobody a dalších euroatlantických hodnot. Co znamenají milióny mrtvých? (Žijeme ve strachu a sami strach šíříme … 5:0 pro Satana.)

6. „Nezcizoložíš.“

Je vůbec možná starověká věrnost, když lidský věk se za tři tisíciletí více než zdvojnásobil? Psychologové a sexuologové nám o pudech, lásce a vášni sdělili tolik znepokojivých faktů, které celoživotní věrnost téměř vylučují. Model párového manželství se příliš neosvědčil, ale máme k dispozici něco lepšího?

(Tak či onak, slib věrnosti dodržují zpravidla jen ti studenokrevní … 6:0 pro Satana.)

7. „Nepokradeš.“

Kradlo se vždycky, loupež od počátku lidských dějin patřila k nejosvědčenějším strategiím vedoucím ke zbohatnutí a k moci. Mnohamiliardových majetků se v nedávné minulosti domohli velkopodvodníci s nejrazantnějším krédem: „Ukradni, co můžeš!“ Už jsme si zvykli, že zloděj při tom volá: „Chyťte zloděje!“ Kdo je „vysmátej“, ten si koupí politiky, policii, soudy i média.

Kolik je těch neúplatných – většina, nebo už menšina? (Těch, co vědí, že větší radost je dávat než brát, je pořád ještě málo … 7:0 pro Satana.)

8. „Nezalžeš.“

Všichni známe lživé sliby našich politiků, které nejsou a nikdy nebudou splněny. Všichni známe války, které byly rozpoutány ze zjevně vylhaných důvodů. Reklama i byznys těží převážně z důmyslných dezinformací. Lež přestrojená za pravdu je, zdá se, základním principem lidské civilizace.

(Nedůvěřujeme nikomu a sami nejsme důvěryhodní … 8:0 pro Satana.)

9. „Nezatoužíš po ženě svého bližního.“

To je velmi přísné přikázání, když nám brání snít o cizích ženách. A přitom toužení po ženách svých bližních je nevinný hříšek v kultuře, která stvořila prostituci, bordely, obchod se ženami a úchylné sexuální praktiky, kvůli nimž by středověký rytíř tasil meč.

(Harmonická láska nás nudí, kradená víc chutná … 9:0 pro Satana.)

10. „Nebudeš chamtivý ani závistivý.“

Kdo nás nutí lhát, krást a zabíjet, když ne chamtivost a závist? Už dávno neobdivujeme podnikatele, vědce, umělce ani sportovce za to, co umějí – nás fascinuje, kolik vydělají. Kdo má málo, chce víc, a kdo má víc, chce všecko. Jako bychom nevěděli, že do hrobu si nikdo své miliardy nevezme. (Nežijeme šťastně ani spokojeně … 10:0 pro Satana.)

Výsledek: Svět se zaklíná Bohem – a slouží Satanovi. Možná že laskavý, důvěřivý, bohabojný křesťan s přimhouřením obou očí dospěje k optimističtějšímu výsledku než já. Držím mu palec. (Autor je básník)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám