Hlavní obsah

Svěrák ukázal svého Kukyho v traileru

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisér Jan Svěrák pustil na internet první ukázku ze svého filmu Kuky se vrací. V krátkém traileru se objevuje plyšový hrdina Kuky, který se ztratí v lese a "má v hlavě piliny", jak říká v komentáři režisérův otec Zdeněk Svěrák.

Článek

Jan Svěrák je za posledních dvacet let asi nejúspěšnější český režisér. Celovečerních filmů netočí mnoho, ale pokaždé jde o hity vychvalované kritikou i diváky. Je držitelem mnoha filmových cen včetně Oscara. Má na kontě filmy Vratné lahve, Tmavomodrý svět, Kolja, Akumulátor 1, Jízda, Obecná škola a studentský snímek Ropáci.

„Dlouho jsem toužil udělat film, v němž bych se mohl věnovat drobným detailům - hmyzu, světlu v listí, letícímu chmýří a vůbec mne zajímalo, co se na scéně odehrává, když herci odejdou. Různě jsme to do svých filmů pašoval, ale šlo to těžko,“ vysvětluje režisér Jan Svěrák impulzy k natočení filmu, jehož hlavními, ale nikoliv jedinými, hrdiny jsou loutky.

„Napadlo mne tedy změnit měřítko a zasadit příběh přímo do mikrosvěta, jeho protagonisty udělat dostatečně malé, aby kořeny stromu byly dekorací, světlo v malinových listech dělalo atmosféru, chmýří bylo rekvizitou a veškerý hmyz přirozeným komparsem,“ dodává Jan Svěrák, který je zároveň autorem scénáře a jako u většiny svých posledních filmů také producentem.

Klukovské fantazie

Kuky se vrací je příběhem šestiletého kluka Ondry, který trpí astmatem, a  tak ze “zdravotních důvodů“ musí pryč i jeho oblíbená hračka - růžový medvídek Kuky. Když maminka vyhodí Kukyho do popelnice, začne pracovat Ondrova fantazie, v níž prožívá Kukyho dobrodružství v neznámém přírodním světě. Je to ale opravdu jen sen malého kluka a nebo se Kuky skutečně vydal za největším dobrodružstvím svého plyšového života?

Kuky se vrací představuje v kontextu současné domácí kinematografie skutečně jedinečný snímek a to nejen pro své zaměření na rodinné publikum spojující dětského i dospělého diváka, ale i pro netradiční a moderní kombinací hraného a animovaného příběhu, plného akčních scén a vtipných dialogů.

„Je to pohádka a v pohádce musí být všechno pohádkové,“ vysvětluje režisér Jan Svěrák. „Když hrdina bydlí na tajemném stromě,  tak to musí být opravdu tajemný strom. A když je zima v lese, tak nestačí pocukrované smrčiny, to musí být peřiny jako v Mrazíkovi. Ale protože tohle všechno nenajdete na jednom místě, stal se z natáčení takový výlet po vlastech českých.“

Natáčení bylo původně plánováno na 35 dní, aby se posléze protáhlo na 100 dnů a odehrávalo se v několika etapách postupně od roku 2008. Tuhá zima se točila na Ještědu, zajímavé kořeny u Bechyně, mechový les a potok na vrchu Melechově, borovice a skály u Drábských světniček, nejkrásnější listnatý les byl na podzim natáčen ve Voděradských bučinách u Jevan, zajímavá červená půda se našla v okolí Nové Paky a konečně k tajemnému svícnovému smrku si štáb vyrazil až k Vyškovu u Brna.

Do kin vstoupí Kuky 20. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám