Hlavní obsah

Švejk jako divadelní hra se zpěvy

Novinky, Stanislav Dvořák

Herec Václav Postránecký se pustil do Švejka jako scenárista a režisér nové "veselohry se zpěvy". Premiéra s Daliborem Gondíkem v hlavní roli se chystá na listopad v pražském divadle Hybernia.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dalibor Gondík bude Švejk.

Článek

Všichni tu scénu známe známe. Švejk sedí doma a maže si kolena, když tu náhle do pokoje vejde paní domácí a ohlásí, že zastřelili Ferdinanda. "Kterýho? Já znám dva..." opáčí Švejk a rozjede svůj nezastavitelný proud řeči. Tak začíná jeden z největších příběhů v dějinách.

Pokus o inscenaci v Hybernii není první ani poslední, divadelníky Švejk provokuje již léta a ani forma muzikálu či hry se zpěvy není novou myšlenkou. Dva příklady ze světa: s úspěchem se hrál muzikál "Schwejk" před pár lety např. v Berlíně a v 50. letech se v New Yorku provozovala opera Roberta Franka Kurky nazvaná The Good Soldier Schweik.

Švejk je zkrátka legendou. Pro některé lidi se stal obrazem "typického Čecha", jiní to však vyvracejí. Kritik F. X. Šalda kdysi u Švejka spatřoval "gesto přikrčit se k zemi", ale proti jeho teorii později vystoupil slavný švejkolog Přemysl Blažíček. Podle něj je Švejk naopak maximálně neopatrný a ani není moc vychytralý.

Pro zajímavost uveďme ještě jeden názor, tentokrát od švejkologa Radko Pytlíka, který v Právu nedávno řekl: "Švejk není přihlouplý prosťáček, ani archetyp rakouských vojenských sluhů, ale je to velice zajímavý typ, který odkrývá skutečnost podobně, jako odkrýváme karty nebo diagnostikujeme jednotlivé části organismu, abychom se dostali věci na dřeň. Naučíme-li se chápat Švejka, pochopíme i Haška v celé jeho komplexnosti. V jeho ironii, schopnosti nazývat věci pravými jmény."

Vydra, Gondík, Landovský...

Jaký bude nový hudební Švejk, ještě nikdo neví, v každém případě se v něm objeví poměrně známá herecká jména, např. Feldkuráta Ibla hrají Pavel Landovský a Jiří Krampol, Feldkuráta Katze Václav Vydra, nadporučíka Lukáše Jan Čenský a Lukáš Vaculík.

Další role dostali Josef Carda, Mário Kubec, Ota Jirák, Josef Dvořák, Pavel Zedníček, Jan Rosák, Andrej Hric, Vladimír Brabec, Ivan Vyskočil, Jana Švandová, Vlasta Žehrová, Michaela Dolinová, Hana Křížková a také česká miss Eliška Bučková. Autorem hudby je Kája Mařík a na pódiu bude hrát kapela Šlapeto.

Premiéra veselohry se zpěvy Švejk se uskuteční 6.listopadu 2008 v Divadle Hybernia. Předprodej vstupenek probíhá na pokladně Divadla Hybernia a dále v běžných předprodejích sítě Ticketportal, Ticket–Art a Ticketpro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám