Hlavní obsah

Švédská dávka rockové naléhavosti

Právo, Jaroslav Špulák

The Soundtrack Of Our Lives je jedna z nejznámějších švédských rockových skupin. Její přístup k tvorbě sice vychází z modelu dostatečně známého díky The Strokes, The White Stripes či australských Jet, tedy z návratu k přelomu 60. a 70. let, nicméně v sobě má cosi jedinečného.

Foto: www.visitfm.cz

Do aquaparku na Olešné dorazilo o prázdninách na 60 tisíc lidí

Článek

Čtvrté album nazvala Origin Vol. 1. Při pečlivém rozboru vlivů je zřejmé, že stejně jako na předešlých počinech i tentokrát ponechala inspiraci na riffech vzešlých z dílny skupiny AC/DC, hard rocku, punku, popu a post-psychedelii. Sama tvrdí, že do jejích skladeb promlouvá francouzská písničkářka Jane Birkinová, jejíž skladbu Midnight Children skupina nahrála a Birkinová v ní hostuje.

The Soundtrack Of Our Lives mají ve svém zvuku cosi žhavě přitažlivého. Utlumený hlas zpěváka Ebbota Lundberga se dere před kytarovou masu horko a těžko, zato velmi konkrétně a odhodlaně. Také schopnost napsat přitažlivou melodii, která v žádném případě nechytí na první poslech, ale nechá se delší čas rozplétat, aby pak zasadila rozhodující polibek na život a na smrt, je pro Švédy charakteristická. Vlastně se rozprostírá po celém albu.

Důsledná je naléhavost skladeb. Znějí, jako by byly nahrané před více než třiceti lety, a tehdy byla snad každá nota opravdová. Naléhavost a sílu není možné získat s přičiněním studiových technologií, což The Soundtrack Of Our Lives ctili a ctí dosud.

Origin Vol. 1 je jedna z nejlepších nenápadných desek, které na sklonku loňského roku vyšly.

The Soundtrack Of Our Lives: Origin Vol. 1

Warner Music, 52:12

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám