Hlavní obsah

Štyrského Chrpy se v Praze vydražily za šest miliónů

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rané dílo českého surrealisty Jindřicha Štyrského Chrpy (Květy ve sněhu), pocházející ze sbírky zakladatele Odeonu Jana Fromka, se vydražilo na nedělní aukci v Praze za šest miliónů korun. K ceně bude muset nový majitel zaplatit ještě dvacetiprocentní přirážku. Dražitelkou byla přímo na sále mladá dáma, zřejmě ale zastupující skutečného sběratele, který chtěl zůstat v anonymitě.

Foto: Právo

Obraz Jindřicha Štyrskeho Chrpy

Článek

„Mnozí nás před aukcí varovali, že jako první drtivě pocítíme dopady globální finanční krize, ale kvalitní obrazy se v Čechách prodávají dál a velmi dobře,“ řekl Právu Martin Kodl z firmy Galerie Kodl, která společně s Aukční síní Vltavín spolupořádala nedělní úspěšnou dražbu.

Na Aukčním dnu se v pražském Paláci Žofín vydražilo 80 procent nabízených obrazů: Filla za 1,6 miliónu, Špála za 1,5 miliónu, Kosárek za 1,7 miliónu a Foltýn za 1,7 miliónu.

„Myslím, že u nás pořád existuje silná sběratelská vášeň a že ta je určující a převažuje nad spekulativním investováním do umění. Jinak si to nedovedu vysvětlit, protože s investicemi se teď obecně velmi šetří,“ dodal po aukci spokojený Martin Kodl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám