Hlavní obsah

Struny s Barbarou Hanniganovou, jazzem, bossa novou i dětským programem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadžánrový hudební festival Struny podzimu začne v Praze už 23. září a opět přinese vytříbený program. Zahájí ho ve Státní opeře Barbara Hanniganová, která je současně pěvkyní, herečkou i dirigentkou.

Foto: Struny podzimu

Barbara Hanniganová

Článek

Přijede také legendární jazzman Wayne Shorter se skladbami upravenými pro orchestr, naopak mladý houslista Daniel Hope tu předvede převratné zpracování Vivaldiho díla Čtvero ročních dob, které má dnes pověst zprofanované a ohrané záležitosti.

„Čtvero ročních období bychom neuváděli za normálních okolností,” vysvětlil umělecký ředitel Marek Vrabec. Hope ho však podle něj zpracoval úplně nově a je „nejen skvělý interpret, ale i autor programových konceptů”.

Foto: Struny podzimu

Vinicius Cantuária

Přijede také mistr bossa novy Vinicius Cantuária z Brazílie a v neposlední řadě Rufus Wainwright. V jeho tvorbě se nečekaným způsobem potkávají stopy popu, folku, soulu a opery, nestraní se však ani rocku. Někteří kritici používají v souvislosti s ním pojem "barokní" pop. Mezi jeho přátele a spolupracovníky patří Lou Reed, Laurie Anderson, Sting, Tori Amos či Jeff Buckley.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Rufus Wainwright

První vlastní desku nazvanou Rufus Wainwright vydal v roce 1998 a kritika ho přijala nadšeně, například magazín Rolling Stone ho označil za objev roku. Od té doby nahrál šest dalších alb a kromě toho se věnuje také divadlu a filmu, a dokonce složil operu Prima Donna.

Dana Syrová, výkonná ředitelka festivalu, zmínila i dětský program. V druhé polovině října se uskuteční intenzivní tvůrčí víkend Struny dětem, připravovaný pro rodinné publikum. Divadlo Minor letos naplní fantaskní svět filmů Karla Zemana, písně z Krysáků od Už jsme doma i Kapitána Pejska kapely Vltava, koncert Tata Bojs či bubenická show. Na závěr festivalu nebude chybět ani uvolněná afterparty Spotlight, kterou roztančí v klubu Roxy mimo jiné Andreya Triana.

„Vzniklo to zcela přirozeně, protože naše děti dorůstaly. Struny dětem už jsou dnes ustáleným programem,” vysvětlila. Více informací o programu, prodeji a rezervaci vstupenek je na www.strunypodzimu.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám