Hlavní obsah

Stropnický a Žilková podali výpověď

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželé a herečtí kolegové z Divadla na Vinohradech (DNV) Veronika Žilková (50) a Martin Stropnický (55) by rádi znali svou budoucnost spojenou s vinohradskou scénou. Stropnický odešel k 1. dubnu z místa uměleckého šéfa souboru na protest proti zrušení inscenace Amadeus, kterou měl za pár dní začít zkoušet režisér Vladimír Morávek a kterou stávající ředitel DNV Jindřich Gregorini stáhl na přání Tomáše Töpfera, který má nastoupit na jeho místo od září.

Článek

Stropnický přešel začátkem dubna zpět na hereckou smlouvu a nadále působí na vinohradské scéně jako herec. V stávajícím repertoáru hraje titulní postavu v Morávkově inscenaci Cyrana a menší roli ve své režii Jistě, pane ministře. Na Vinohradech působil i jako režisér, v březnu měla premiéru jeho zdařilá adaptace Kosinského románu Byl jsem při tom. Žilková je členkou souboru od sezóny 2009/10 a hraje v inscenacích Apartmá v hotelu Plaza, Byl jsem při tom, Cyrano a Zkouška orchestru.

Oba herci v pondělí oslovili mailem ředitele Gregoriniho s dotazem o své budoucnosti.

„Poslali jsme mu mail, že jako herci podáváme výpověď po konci sezóny s tím, že své role můžeme dohrávat,“ řekl v úterý na dotaz Práva Stropnický. „Připadá nám logické, že se chceme dozvědět něco o své profesní budoucnosti. Z naší strany jsme připraveni jednat s maximální otevřeností, ale je věcí nového vedení, aby se vyslovilo, jak to bude dál. To není na nás,“ dodal Stropnický, který momentálně zkouší se souborem činohry brněnského Národního divadla Shakespearovu hru Romeo a Julie.

Nabídku ze strany ředitele brněnské scény Daniela Dvořáka, aby se stal šéfem činohry ND, ale v minulých dnech znemožnila intervence ze strany vedení města Brna, které je zřizovatelem divadla a které si i podle Dvořáka Stropnického ve vedení nepřeje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám