Hlavní obsah

Street Art láká na Dvořáka i Mozarta

Novinky, Stanislav Dvořák

Nový způsob, jak nalákat mladé publikum na klasickou hudbu, vymysleli pořadatelé festivalu Dvořákova Praha. V Praze se na ulicích objevují komiksově vypadající obrazy slavných skladatelů. A devítimetrová „Facebooková zeď” vyroste v září u Rudolfina.

Foto: Smart Communication

Street Art v ulicích Prahy

Článek

Kromě Antonína Dvořáka v ulicích narazíte na Johana Sebastiana Bacha, Bedřicha Smetanu, Gustava Mahlera i Wolfganga Amadea Mozarta. Na festivale vystoupí mimo jiné Česká filharmonie s Jiřím Bělohlávkem, Alisa Weilerstein, Jevgenij Kissin, Pekingský symfonický orchestr, Adam Plachetka, Denis Kožuchin či Deutsches Symphonie Orchester.

„Street art je jazyk mladé generace a věříme, že naše vyobrazení osobností klasické hudby jinak, než jsme zvyklí, zaujme i pobaví,“ řekl David Suda, zástupce agentury VCCP, z jejíž kreativní dílny kampaň na podporu Klubu mladých festivalu Dvořákova Praha pochází.

”V hlavním městě se tak v jednotlivých minipříbězích setkáme například s Antonínem Dvořákem popíjejícím kávu servírovanou Bedřichem Smetanou se slovy: „Je libo Smetanu?“ Anebo motivem Antonína Dvořáka kráčejícím s J. S. Bachem na zádech, které provází text: „Bacha na Dvořáka.“ S vyvedenými vizuálními stylizacemi věhlasných skladatelů je v hlavním městě možné setkat se na patnácti místech - kampaň využívá legální plochy pro street art (např. v Chotkově ulici, u tramvajových zastávek Těšnov na Florenci či Nádraží Modřany) i billboardy (u metra Skalka či u obchodního centra Luka), sdělila za pořadatele Silvie Marková.

Facebook Antonína Dvořáka

Fotografie jednotlivých motivů budou průběžně zveřejňovány na facebookových stránkách Dvořákovy Prahy.

„Vážná hudba oslovuje posluchače napříč generacemi. Otázka popularizace vážné hudby je samozřejmě předmětem našeho zájmu. Věříme, že má smysl oslovovat mladou generaci způsobem, který jí je vlastní a zároveň zůstat věrní festivalovému obsahu. Mladá generace má na festivalu své důležité místo v sérii Debut na Pražské konzervatoři a v aktivitách pro mladé publikum, které jsou sdruženy v Klubu mladých,“ dodala Dana Syrová, výkonná ředitelka festivalu Dvořákova Praha.

K dalším originálním nápadům patří obrovský interaktivní panel neboli „Facebook Antonína Dvořáka”. Bude stát začátkem září u Rudolfina a skladatel tam bude ze záhrobí každý den psát. Festival se uskuteční od 8. do 20. září, více najdete na www.dvorakovapraha.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám