Hlavní obsah

Stone startoval kariéru Raye Charlese i Jamese Browna, zemřel v 93 letech

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudební producent Henry Stone, který pomáhal v padesátých a šedesátých letech odstartovat kariéry superhvězd Raye Charlese či Jamese Browna, zemřel minulý týden ve věku 93 let.

Článek

Henry Stone vyrůstal v sirotčinci, kde se naučil hrát na trumpetu. Během války se dostal do armádní kapely, kde se ještě více setkával s černošskými vojáky a jejich hudbou, pro niž měl enormní cit, i když sám byl bílý. Jedna z jeho nejúspěšnějších kapel, KC & the Sunshine Band, byla smíšená, což v Americe šedesátých let působilo revolučně.

Stone před půl stoletím určoval trendy a spolupracoval s největšími talenty na světě. Spoluzakladatel TK Records Henry Stone si otevřel malou firmu se studiem na Floridě už v roce 1948 a začal nahrávat s tehdy ještě málo známým mladíkem, který se proslavil hlavně v padesátých letech jako Ray Charles a stal se jednou z největších ikon dějin populární hudby.

První hit Browna

Také hrál zásadní roli v podepsání smlouvy se začínajícím Jamesem Brownem, který pak natočil svůj první soulový hit Please, Please, Please v roce 1956. Později získal přezdívku „kmotr soulu”, v podstatě vymyslel styl, který se dnes nazývá funkem, a hodně ovlivnil také hip-hop.

Mezi dalšími hity, které Stone produkoval, byly třeba nahrávky Get Down Tonight, That's the Way (I Like It), Shake, Shake, Shake (Shake Your Booty) a I'm Your Boogie Man skupiny KC & the Sunshine Band nebo Ring My Bell Anity Wardové.

„Jedno z největších poučení, které se mi od něj dostalo, bylo, jak lépe poslouchat a jak žít teď a tady. Měl velký smysl pro pravidla, laskavost a pochopení,” řekl jeho syn Joseph.

Reklama

Výběr článků

Načítám