Hlavní obsah

Stomp se vrátí do Prahy

PRAHA

Po několika vyprodaných představeních v listopadu se elektrizující pestrobarevná směsice rytmu, pohybu a vizuálního humoru Stomp, spojující divadlo, kabaret, hudbu a tanec, představí od 4. do 9. března opět ve Velkém sále Kongresového centra.

Foto: Ondřej Kořínek

Ranní MHD, vlastní nohy!

Článek

Stomp je avantgardní a dynamickou podívanou, která na celém světě pobavila přes deset milionů lidí. Také loňské vystoupení avantgardních umělců pocházejících ze všech koutů světa mělo přes značnou výši vstupného v Praze velký ohlas. Jejich dvouhodinová show nemá děj ani dialogy, překračuje jazykové a kulturní bariéry a osloví každého, kdo má rád rytmus a nespoutanou energii.

Členové této mnohonárodní skupiny bubnují a hrají na kyblíky, smetáky, zapalovače, sudy, tyče, gumové zvony, noviny i kuchyňské výlevky. Svou ´hudbu´ na netradiční nástroje doprovázejí dupáním, tleskáním, luskáním na prsty a plácáním se po těle i po tváři.

Na jevišti jich nikdy nebývá více než osm najednou. Představení je totiž natolik fyzicky náročné, že z tuctu účinkujících vždy čtyři odpočívají. Tito performeři v sobě spojují tanečníky, ekvilibristy, bubeníky, stepaře i klauny. Nemusejí být muzikanty, předpokladem je, jak jeden z nich poznamenal, že "vidí ušima a slyší očima".

Pod hlavičkou Stomp začala parta lidí vystupovat v roce 1990. O čtyři roky později pronikl soubor i na prkna newyorské Broadwaye, kde zatím odehrál přes 3400 představení. V roce 1995 natočil krátký film Smetáky, který byl nominován na Oscara. V současné době má Stomp několik souborů, sídlících v Londýně, Paříži, v New Yorku a San Francisku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám