Hlavní obsah

Sto zvířat: Jsme tlustí strýčkové s plyšovým medvídkem bez oka

Právo, Jiří Šída

Kdo jiný by měl lépe rozumět křehké dětské duši než pedagog?! Ve skupině Sto zvířat jich najdeme hned několik, a tak není divu, že soubor zaměřil svou aktuální desku Tlustej chlapeček se včelou v kalhotách na dětského posluchače. I když ne tak docela. Zpěvák a kapelník Jan Kalina to v následujícím rozhovoru vysvětluje.

Foto: PRÁVO - Jan Šída

Sto zvířat v plné parádě

Článek

Poslední tři alba vyšla vždy po roce. Znamená to, že je v kapele tvůrčí přetlak?

Dřív jsme skládali písničky strašně dlouho a ještě déle nám trvalo, než se je všichni naučili. Dnes je to tak, že když napíšu nějakou skladbu, už na první zkoušce dostane finální podobu a kapela ji umí zahrát. Aktuální album, na kterém je jich šestnáct, vzniklo na třech zkouškách. Veškerá hudba je ode mě a texty napsal komplet saxofonista Tomáš Belko.

Foto: PRÁVO - Jan Šída

Část dechové sekce Sto zvířat (zleva: Jiří Hanzlík, barytonsaxofon a Tomáš Belko, tenorsaxofon).

Byly popudem ke vzniku nového alba jeho texty?

Ano, tím je to celé jasně dané. Působí vcelku paradoxně, že čím má méně času, tím víc je chrlí. Původně jsem myslel, že když píše muzikál Lucie, nebude mít nic pro nás.

Opak byl ale pravdou, přinesl třicet textů. Některé napsal v dětství i pubertě a našel je při úklidu, zbytek dodělal teď. Belko je vždycky o krok napřed, v současné době už má hotové texty pro další řadovou desku Sto zvířat.

Je tedy materiál novinky věnován výhradně dětem?

Tak striktně bych to neřekl. Máme v kapele celkem osmnáct potomků, a navíc jsme někteří bývalí i současní pedagogové, takže tam byl určitý impuls. Ale na druhou stranu bychom rádi oslovili i rodiče těch dětí. Jako když táta koupí klukovi k narozeninám vláčky a pak si s nimi hrají oba. Pokud by to bylo takhle, je náš cíl splněný.

Neodradí rodiče texty o větrech, nudlích nebo ušním mazu?

No, my se domníváme, že album je určeno dětem našich letitých fanoušků, kteří nás za tu dobu už znají a vědí, co je pro nás typické. Navíc děti dnes mluví mnohem vulgárněji než dřív, takže by to pro ně nemělo být žádné překvapení.

Je album zajímavé pro obě generace?

O to nám šlo. Koneckonců, ve mně je stále učitel a já chtěl, aby děti našly na desce nějaké to poučeníčko. Kde dnes uslyší rockabilly, gangsta swing nebo pravé americké country?

V rádiu asi ne a v televizi už teprve ne. Mimochodem, do skladby Hacienda, která je ve stylu rockabilly, jsme chtěli jako hosta Pavla Bobka. Kdysi jsme s ním už hráli píseň Úsvit. Bohužel to nevyšlo, čas byl neúprosný.

Sto zvířat byla vždy vizuálně zajímavá kapela. Budou k novému turné připraveny nové kostýmy nebo scéna?

Jako vystudovaného výtvarníka mě vždy bavilo prezentovat kapelu i výtvarně. Především jsem udělal obal desky jako rozkládací ladovské leporelo. A pódiově bych si to představoval tak, že mezi tlustými strýčky v černých brýlích se občas objeví plyšový medvídek s vyloupnutým očkem.

Kolik koncertů k nové desce chystáte?

Vymysleli jsme šest koncertů v šesti velkých městech. Proběhnou na přelomu února a března příštího roku. To je doba, kdy rodiče mnohokrát nevědí, kam s děckem jít. Tak půjdou na naše vystoupení. Ale my to ještě vylepšili, protože odpoledne zahrajeme dětem repertoár z nového alba a večer rodičům klasický repertoár.

Je Tlustej chlapeček se včelou v kalhotách vaše klasická řadová deska, nebo spíš experiment?

Je to pro nás příjemný výlet do jiných uměleckých vod. Možná i krok stranou. Chtěli jsme si prostě udělat radost. Jestli je to regulérní album, nebo ne? Rozhodne až historie nebo odborná kritika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám