Hlavní obsah

Sto let s Leošem Janáčkem v ostravském divadle

Právo, rh

Janáčkovské inscenace na scéně ostravského Divadla Antonína Dvořáka mapuje publikace Opery Leoše Janáčka v Národním divadle moravskoslezském, vydaná divadlem v roce 2020.

Foto: ČTK

Leoš Janáček

Článek

První Janáčkovou operou, uvedenou v Ostravě, byla Její pastorkyňa, a to hned v roce 1919, kdy bylo divadlo založeno. A zatím poslední janáčkovskou inscenaci představuje opera Osud v roce 2018. Zdaleka ne ke všem inscenacím, zejména z meziválečných let, se dochovala kvalitní obrazová dokumentace, takže první z šestnácti obrazem i slovem v knize zachycených inscenací je až opera Z mrtvého domu z roku 1932.

Jak v úvodu píše ředitel divadla, režisér a jeden z hlavních editorů knihy Jiří Nekvasil, jedná se o ryze subjektivní výběr inscenací, jehož kritérii byla jak snaha zdokumentovat proměny inscenačního jazyka, tak i inspirativnost inscenací pro současné divadlo.

Při listování knihou neunikne skutečnost, že na provedení Janáčkových oper se v Ostravě podíleli přední umělci, ať už se jedná o dirigenty Jaroslava Vogela, Bohumila Gregora, Jiřího Pinkase, režiséry Ilju Hylase, Miloslava Nekvasila, Luďka Golata, scénografy Františka Tröstera, Zbyňka Koláře, Otakara Schindlera, Jaroslava Malinu a další.

Jen dvakrát se s Janáčkem v Ostravě potkali zahraniční tvůrci; v roce 1994 inscenoval Příhody lišky Bystroušky anglický režisér David Sulkin a v roce 2010 Šárku slovinský režisér Rocc.

Pro pamětníky je kniha příjemným ohlédnutím za janáčkovskou tradicí ostravské opery. Pro ostatní pak dokladem, že ostravská operní scéna držela vždy krok s aktuálním vývojem inscenování opery v domácím kontextu.

K přednostem knihy patří kromě kvalitní obrazové stránky i to, že vychází ve dvojjazyčné, česko-anglické podobě a že je v podobě e-knihy dostupná i na webu Národního divadla moravskoslezského. K dokonalosti jí schází jen soupis všech ostravských inscenací Janáčkových oper za dané období.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám