Hlavní obsah

Sting s basou na krku sypal hity

Novinky, Stanislav Dvořák

Skladatel, zpěvák a baskytarista Gordon Matthew Sumner, který si říká Sting, se letos pro velký zájem už podruhé ukázal v Česku. Zaplněné pražské O2 Aréně přezpíval repertoár shrnující 25 let jeho kariéry.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sting ve vítězném gestu

Článek

Sting se na aktuálním turné Back to Bass tak trochu vrací do mládí, kdy hrál s The Police ve strohé sestavě a staré hity tak maximálně přiblížil původním verzím. Vzal s sebou pouze svou baskytaru a minimální doprovod (bicí, kytara, klávesy, jedna vokalistka, občas se přidal houslista).

Bez jakýchkoliv efektů a v jednoduchém bílém tričku vstoupil na pódium už po osmé a do deseti stihnul nabídnout průřez celou kariérou - tvorbou The Police i sólovými deskami. Zahrál nejen hity jako Englishman in New York, Every Little Thing She Does Is Magic, Message in the Bottle, Demolition Man, Desert Rose či Every Breath You Take, které publikum vítalo křikem i potleskem, ale také rarity, které si nikdo moc nezazpíval, ale kvalitou nepokulhávaly.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sting s baskytarou zahrál staré hity v syrovém pojetí.

Koncert neměl výraznější slabá místa a proběhl v příjemném tempu. Poté, co Sting pronesl "Dobrý večer" a vyčerpal tak svou zásobu českých slovíček, sypal bez zbytečných řečí jednu skladbu za druhou a perfektně, s velkou energií zpíval. Připomněl tak, že i v popu záleží na přesné intonaci, frázování a výslovnosti. Měla by to být samozřejmost, ale víme, jak to chodí...

Písně ovšem neinterpretoval přesně jako z CD, leckterou linku zpěvu ozvláštnil improvizací a občas přidal na důrazu v místech, kde byste to nečekali. Navíc houslista Peter Tickell vplétal do známých fláků od The Police sóla, čímž prostě pojaté originály (většinou basa-bicí-kytara) hodně posunul. Svou roli splnily i výtečné bicí Vinnieho Colaiuty a kytara Dominica Millera.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sting v Praze

Stingovy skladby na pomezí rocku, reggae a pop-jazzu mají onu nadčasovou hodnotu, která nám umožňuje užít si je i po pětadvaceti letech bez jakékoliv pachutě oživování čehosi, co odvál čas. I když většinu publika netvořila mládež, vůbec to nepůsobilo jako pamětnické setkání, kde se lidé chtějí jen utvrzovat, že "takový hezký písničky už dneska nedělaj". Absence nových hitů u Stinga prostě nevadí.

Celkové hodnocení: 90 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám