Hlavní obsah

Stella Zázvorková zemřela

– PRAHA

V Praze v úterý zemřela ve věku 83 let filmová a divadelní herečka Stella Zázvorková. Herecká hvězda za svou kariéru ztvárnila více než 50 divadelních a 180 filmových a televizních rolí. V posledních letech vynikla například jako nevlastní babička malého Kolji ze stejnojmenného filmu Zdeňka Svěráka, nebo jako matka Bolka Polívky a Miroslava Donutila ve filmu Pelíšky.

Článek

Zprávu o úmrtí herečky Právu potvrdil režisér Gustav Skála, který se Zázvorkovou vytvořil řadu divadelních inscenací a natočil její poslední medailon. Podle něj zemřela již v úterý, dnes ráno ji v bytě našel synovec Jan Zázvorka.

Zázvorková se loni podrobila operaci kyčlí. "Určitě se kvůli endoprotéze necítím být odepsanou. V mých letech už žádné divy dělat nemohu, ale věřím, že se s diváky ještě setkám. Nechci ještě sedět doma a jen čekat, až si pro mě přijde zubatá," řekla tehdy.

Její zdravotní stav se zhoršil letos na jaře, v dubnu ji nedovolil ani přijít na projekci dokumentu Zase někdo zvoní, který o jejím životě natočil režisér Skála. Vysílala ho Česká televize jako dárek k 83. narozeninám, jež Zázvorková oslavila 14. dubna.

Stella Zázvorková se narodila v roce 1922 v Praze a pocházela z umělecké rodiny. Její otec Jan Zázvorka byl architektem (autor Památníku na Žižkově) a starší bratr Jan patřil k nejvýznamnějším filmovým a televizním scénografům.

Sama herečka se nezapomenutelně zapsala do filmové historie jako vynikající komička ve více jak 50 divadelních a 180 filmových a televizních rolí.

Česká televize připomene zesnulou herečku pořadem Úsměvy Stelly Zázvorkové ve středu na programu ČT 1 ve 21.40.

Prezident Klaus: Paní Stella nám bude chybět

Zprávu o skonu nezapomenutelné herečky přijal s hlubokým zármutkem i prezident České republiky Václav Klaus. V prohlášení mimo jiné uvádí, že se Stella Zázvorková zapsala do paměti lidí nejen jako vynikající herečka, ale také jako moudrý člověk s hluboce lidským prožíváním světa. "Myslím, že vyjádřím pocity většiny obyvatel České republiky, když řeknu, že nám všem bude paní Stella velmi chybět," napsal Klaus.

Začínala divadlem

Zázvorková studovala  ve čtyřicátých letech na pražské škole E. F. Buriana. Prošla pražskými divadly Větrník, byla členkou souboru Divadla Satiry (kam se vrátila v letech 1953-62) a Realistického divadla.

Na přelomu čtyřicátých a padesátých let působila v Divadle E .F. Buriana. V roce 1955 ji angažoval do Divadla ABC Jan  Werich. V roce 1962 se stala členkou Městských divadel pražských, kde hrála až do roku 1993.

V roce 1946 se provdala za vynikajícího českého herce Miloše Kopeckého, s kterým vytvořili nezapomenutelné postavy českého filmu.

Je nositelkou Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon ve filmu režiséra Vladimíra Michálka Babí léto (2001) a nominace na stejnou cenu za film Kolja (1996).

V roce 2001 získala ocenění Thálie za celoživotní dílo. Letos byla filmovou akademií vyznamenána čestnou cenou za dlouhodobý umělecký přínos.

Výjimečný komediální talent

Svým výjimečným komediálním talentem poutala pozornost diváků od samých počátků umělecké dráhy. Na jevišti i ve filmu ztvárnila převážně svérázné postavy, prostořeké a hádavé ženy, prostitutky, domovnice i paničky. V pokročilejším věku byla obsazována do rolí vlídných maminek a babiček. Patřila také k předním rozhlasovým komikům, byla skvělou vypravěčkou humorných příběhů, anekdot a mnohých satirických skečů.

Ve filmu byla díky svému komickému umění, podporovaného barvou hlasu a zdravě slovanskou postavou, obsazována do humorných postav v komediích jako Limonádový Joe, Pane, vy jste vdova!, Čtyři vraždy stačí, drahoušku!, Což takhle dát si špenát či Jak utopit dr. Mráčka. V televizní sérii Hříšní lidé města pražského jako mladá herečka ztvárnila postavu prostitutky. Kromě Wericha hrála po boku dalších předních herců Lipského, Kopeckého, Beka, Sováka, Brodského i Menšíka.

Stella Zázvorková účinkovala nejen v prvních českých televizních seriálech (Tři chlapi v chalupě), ale i v divácky oblíbených pohádkových seriálech Arabela a Arabela se vrací a v novějším Život na zámku.

V moderní české filmografii hrála babičky v pohádkách (Z pekla štěstí, Kouzelný měšec a Mach, Šebestová a utržené sluchátko) i v cenami ověnčených filmech Zdeňka Svěráka (Kolja) a Jana Hřebejka (Pelíšky), dále v Kytici F. A. Brabce a v nejnovějším Románu pro ženy Filipa Renče.

Reklama

Související témata:

Související články

Stella Zázvorková není na odpis

Jedna z našich nejoblíbenějších hereček Stella Zázvorková se v nejbližší době podrobí operaci kyčlí. V žádném případě však neklesá na mysli a pevně věří,...

Výběr článků

Načítám