Hlavní obsah

Státní opera se po třech letech otevírá. Galakoncert přenáší ČT

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní opera, historická budova v Praze, kde proběhla generální rekonstrukce, se v neděli 5. ledna znovu otevře. Slavnostní galakoncert bude přenášet ve 20 hodin ČT art.

Foto: Petr Horník, Právo

Státní opera.

Článek

Od prvního otevření budovy uběhlo 132 let. Slavnostní operní koncert s podtitulem Státní opera v proměnách času (1888–2018) připomene slavnou historii čtyř zdejších operních souborů.

Státní opera byla původně v 19. století německým divadlem, prvním představením na scéně se stala Wagnerova opera Mistři pěvci norimberští. Na projektu bohatě zdobené budovy se podílel také autor vídeňského Burgtheatru Karl Hasenauer a na stavbě pražský architekt Alfons Wertmüller.

Prvním ředitelem Nového německého divadla se stal Angelo Neumann, který ho pozvedl na vysokou uměleckou úroveň mezinárodního významu. Pracovali zde např. dirigenti Carl Muck, Franz Schalk a Leo Blech, ze známých pěvců pak jmenujme alespoň altistku V. Nigrini nebo tenoristu A. Wallnhöfera.

Foto: Cäsar Willich

Skladatel Richard Wagner.

V letech 1911–1927 řídil německou operu Alexander Zemlinsky, který se specializoval na Mozarta, a působili tam také umělci jako např. M. Müller, M. Hussa, F. Schorr, L. Slezak, R. Tauber, L. Lehmann a další. Za jeho následovníka Georga Szélla byli také uváděni současní autoři. Divadlo mělo obdivuhodně široký repertoár, zahrnující i díla pražských německých skladatelů (F. Finke, T. Veidl, H. Krása).

V divadle vystupovali mimo jiné i Gustav Mahler, Richard Strauss, Felix Mottl a další osobnosti. Původní pražské německé divadlo naposledy hrálo 25. 9. 1938.

„Jsem hrdý a potěšený, že mohu společně s těmi nejlepšími českými i zahraničními zpěváky představit širokému publiku jedinečnou historii Státní opery,“ uvedl umělecký ředitel Opery Národního divadla a Státní Opery Per Boye Hansen.

Česká televize umožní svým divákům zažít slavnostní večer prostřednictvím přímého přenosu, kdy pod taktovkou hudebního ředitele Státní opery Karla-Heinze Steffense vystoupí významní sólisté a zahraniční hosté Opery Národního divadla včetně Orchestru a Sboru Státní opery. O záběry projevila zájem jak veřejnoprávní norská televize NRK, tak evropská kulturní stanice Arte.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám