Hlavní obsah

Šťastný Lazzaro vstoupí do kin ověnčen cenami z Cannes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po Sorrentinově filmu Oni a Silvio uvede label KVIFF Distribution do českých kin další skvost současné italské kinematografie, film Šťastný Lazzaro režisérky Alice Rohrwacherové. Originální autorský snímek je třetím celovečerním filmem této výrazné zástupkyně mladší italské filmařské generace a jako všechny předcházející byl uveden ve světové premiéře na filmovém festivalu v Cannes.

Foto: KVIFF

Šťastný Lazzaro

Článek

Z hlavní soutěže v Cannes si film odnesl ocenění za nejlepší scénář, jehož autorkou je sama režisérka. Stejně jako v Cannes je Alice Rohrwacherová stálicí i na MFF Karlovy Vary. Šťastného Lazzara tedy mohli čeští diváci poprvé vidět právě tam. Do široké distribuce vstoupí tento magický a dojemný snímek 14. března díky společné distribuci MFF Karlovy Vary, České televize a Aerofilms.

”Filmem Šťastný Lazzaro pokračuje KVIFF Distribution v uvádění výjimečných titulů, kterým je vlastní vysoká umělecká kvalita a zároveň potenciál oslovit širší publikum nevšedním a okouzlujícím příběhem. Alice Rohrwacherová ve svých filmech vytváří světy, ze kterých se divákovi nechce odcházet. Podobně jako když zapálený čtenář doufá, že kniha, jíž je pohlcen, nikdy neskončí,” řekl Umělecký ředitel MFF KV Karel Och.

Film o naději a víře v lepší svět

Hlavní postavou filmu je mladík Lazzaro, žijící v odlehlé části Itálie v izolované komunitě rolníků, kteří jsou nevědomky vykořisťováni majitelkou tabákových plantáží a žijí v jakési novodobé formě nevolnictví. Už před desítkami let ztratili kontakt se zbytkem světa a bez nároku na mzdu, vzdělání či slušné životní podmínky tvrdě pracují pro svou vychytralou paní. Téma, ke kterému režisérku inspirovala skutečná událost, když byla v 80. letech v Itálii „osvobozena“ podobná komunita dělníků.

Lazzaro je mladík tak bezelstný a dobrosrdečný, až se některým lidem zdá hloupý. Když skupinu zotročených venkovanů shodou náhod objeví policie, rolníci zjišťují, v jaké lži léta žili, a s vidinou splněných snů se vydávají do města. Zatímco ostatní prožívají tvrdý střet s novou realitou, Lazzaro zůstává i uprostřed moderního světa až dojemně upřímný a přirozený. Právě Lazzarova čistota a nevinnost umožnily režisérce působivě zobrazit absurditu a někdy až krutost současného moderního světa.

Jeden z nejlépe hodnocených evropských filmů

Světovými kritiky oceňovaný film (90 % podle portálu rottentomatoes.com) nezapře inspiraci Viscontiho či Pasoliniho tvorbou a díky až snovým příběhovým prvkům bývá jeho žánr někdy popisován jako „magický neorealismus“.

„Nejsou to jen hezké obrázky, ale skutečná režisérská vize,” uvedl magazín RollingStone.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám