Hlavní obsah

Stančík se v knížce pro děti noří do podzemí

Právo, Jindřich Göth

Pokračování dobrodružství Huga, Huberta a Ofélie s názvem H2O a poklad šíleného oka (83 strany, 251 Kč) je stejně hravé, napínavé a vtipné jako první díl H2O a tajná vodní mise. Tehdy ústřední trojice zachraňovala město před řáděním zlotřilého profesora Vulpese, přičemž podnikla cestu vodovodním potrubím v miniaturní ponorce.

Foto: Freytag-Berndt

H2O a poklad šíleného oka - Petr Stančík

Článek

Tentokrát je čeká cesta v pidivzucholodi Abramis, objeví gotickou podzemní dráhu a setkají se s několika pozoruhodnými bytostmi, jejichž identitu neradno prozrazovat. A ano, o slovo se ohlásí i z prvního dílu dobře známý Vulpes.

Je skoro zázrak, objeví-li se dětská knížka, která na své čtenáře nešišlá, nepodbízí se kýčovitými obrázky a v níž autor bere děti jako sobě rovné. A když k tomu nabídne něco i pro dospělého čtenáře, je z toho rázem událost.

Petr Stančík, držitel Magnesie Litery za román Mlýn na mumie, přesně takové knížky píše. A snad je bude psát i nadále - druhým dílem totiž série H2O nekončí, v plánu jsou další pokračování.

Stančík je mistrem slova, jeho labužníkem, ba přímo obžerou. Ať už píše pro děti, či dospělé, vždy odevzdá dokonale vycizelovanou práci. Vtip střídá vtip, k vychutnání jsou jeho poznámky a vysvětlivky, děj utíká svižně a přitom srozumitelně a dalším plusem je až foglarovsky tajuplná atmosféra křivolakých uliček a zákoutí.

Je milovníkem historie, tudíž se děti zcela nenásilnou firmou dozvědí i leccos z dějin, vše ovšem plně ve službách napínavého příběhu. Hugo, Hubert a Ofélie si získávají čím dál větší sympatie a po dočtení poslední stránky nezbývá než lačně vyhlížet další díl.

Ruku v ruce s kvalitou textu jde kvalita výtvarného doprovodu. Galina Miklínová opět odvedla vynikající práci, její kresby k příběhu pasují dokonale a díky ní je radost už jen knížkou zalistovat.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám