Hlavní obsah

Stala se Toyen signálem prohlubující se krize?

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendové aukci v pražském hotelu Hilton se neprodal obraz Toyen Ztroskotání snu, odborníky považovaný za šperk českého surrealismu. Nezájem o velmi atraktivní obraz s vyvolávací cenou 16 miliónů korun vyvolal otázku: Signalizuje Toyen prohlubující se finanční krizi v Čechách?

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Surrealistický obraz od malířky Toyen Ztroskotání ve snu

Článek

Majitel aukční síně Vladimír Neubert Právu řekl: „Oslovili jsme potencionální sběratele. Ten, který by obraz asi koupil, vydražil před měsícem jinou Toyen za 20 miliónu, takže pochopitelně svůj současný zájem už naplnil. Rozhodně to není důsledek finanční krize. Na aukci jsme prodali obrazy za 32 miliónů korun, z toto šest obrazu nad milión. Mimo jiné se vydražil Filla za 2,5 miliónu, Mucha za 2,15 miliónu a Špála za 2 milióny korun.“

Toyen Galerie Art nyní nabízí v poaukčním prodeji a to společně s díly Maurice Utrilla a Maurice de Vlamincka, která byla restituována z pražské Národní galerie.

O víkendu se v Praze konal i Aukční den, kde se prodaly obrazy za 23 miliónů korun. Jeden z pořadatelů Martin Kodl Právu řekl: „Krizi zatím nepociťujeme. Prodali jsem pěkného Kremličku za 2,6 miliónu a Špálu za 2 milióny. To jsou velmi vysoké ceny.“

Rekordně skončila o víkendu i aukce obrazů z majetku společnosti ČEZ, jejíž výtěžek využije Nadace Charty 77 na podporu projektu Nový start, určený pro mladé lidi, kteří se v posledním roce kvůli autonehodám stali natrvalo invalidy. Za díla s vyvolávací cenou 800 tisíc získali na Konto Bariery částku 1,7 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám