Hlavní obsah

Srnkova premiéra s americkou sopranistkou

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hostování francouzského souboru soudobé hudby Ensemble Intercontemporain na Pražském jaru v neděli na Pražské konzervatoři bylo úspěchem, večer uskupení Schola Gregoriana Pragensis v Národním technickém muzeu měl klady i zápory.

Foto: ČTK

Miroslav Srnka

Článek

Francouzi s naším dirigentem Tomášem Hanusem přivezli jako hlavní číslo programu světovou premiéru skladby Miroslava Srnky pro soprán a orchestr My Life Without Me.

Byla psána na základě scénáře španělského filmu a dává sólistce, kterou byla Afroameričanka Claron McFaddenová, příležitost excelovat různými technikami včetně recitace, šepotu i ztišeného zpěvu. Vyjádřila tak tři polohy skladby – dialogy, monology a vzkazy, které umírající hrdinka zanechává rodině.

Pondělní koncertní kombinace středověkých zpěvů souboru Davida Ebena s recitací jeho bratra Marka byla přínosná, jen by neškodilo obohatit zpívané kompozice o něco soudobějšího, aby motiv cesty a putování mnohem více vynikl.

Celkové hodnocení: 90 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám