Hlavní obsah

Spravedlnost se opírá o komplikovaný vztah otce a dcery

Právo, Eva Zajíčková

Nová detektivní minisérie České televize Spravedlnost vypráví příběh jedné vraždy, ale místo po pachateli, který je znám od počátku, pátrá po jeho motivech a okolnostech zločinu.

Foto: Česká televize

Ondřej Vetchý jako kriminalista vyšetřuje vraždu, kterou spáchala jeho dcera.

Článek

Přesněji řečeno po jejích motivech, protože vraždila mladá dívka, dcera kriminalisty. To je bod, díky němuž tvůrci Peter Bebjak a Tomáš Bombík vtahují do hry ještě komplikovaný vztah ovdovělého otce a sotva dospělé dcery. A také se údajně chtějí ptát, kam až je člověk ochotný zajít, aby ochránil své dítě, a co ho to bude stát.

Pokud jde o kriminalistu Richarda (Ondřej Vetchý), ten nijak neváhá. Když jednou v noci zazvoní u jeho dveří dcera Lili (Elizaveta Maximova), celá od krve, odjede s ní okamžitě na místo činu. Jenže nezavolá kolegy, ale spontánně začne uklízet stopy, mrtvolu známého soudce naloží do auta a zakope ho u dálnice v lese. Teprve poté se začne vyptávat a nasměruje šokovanou dívku do koupelny.

Pro diváka je to obtížně přijatelné sousto, jakkoli je sugestivně podávané, protože běžný rodič by v Richardově situaci postupoval opačně. Nejdřív by si vyslechl, co se stalo. A protože se nedaří vymyslet dobrý důvod, proč by se v takové situaci měl zachovat kriminalista coby expert úplně jinak než obyčejný táta, nezbývá než doufat, že motivaci Richardova chování se divák dozví později.

Bylo by příjemné přitom zjistit, že tvůrci filmu k tomu měli lepší důvod, než ten, že odhalení identity oběti pro ně bylo dramaticky výhodnější a efektnější na místě činu, stejně tak jako přítomnost dívky stále smáčené od hlavy k patě krví, ačkoli se kvůli tomu musela opět přesunout přes celé město a ochranitelský otec tak riskoval, že ji někdo spatří.

Dokonce ani Richardovo dosavadní vysvětlení dceři, proč se snaží její zločin utajit, není dostatečně přesvědčivé, a tak základní linka třídílné minisérie bohužel zatím nepůsobí zvlášť atraktivně.

Scénář naštěstí už postupně otevírá okolnosti života oběti, naznačuje i komplikované vztahy mezi hlavním hrdinou a jeho parťákem. Přichází i s dramatickým osudem další postavy, která se už podruhé střetává s podsvětím, takže od chabě motivovaného způsobu, jakým se rozdaly karty, aspoň trochu odvádí pozornost. A také díky výkonu mladé herečky probouzí zvědavost, jaká dívka to ve skutečnosti je, ta křehká a zranitelná Lili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám