Hlavní obsah

Spisovatelé v Praze: Se lží se nenarodíme, jsme k ní vychováváni

– Praha
Právo, František Cinger

K Pražskému festivalu spisovatelů, který ve čtvrtek 11. června v Laterně Magice vrcholí, patří diskuse listu Guardian. V úterý vedl vydavatel Max Rudkin hovor na téma Svoboda lhaní. Čínský básník Yang Lian k tomu řekl: „Se lží se nenarodíme, jsme k ní vychováváni prostředím.“

Foto: František Cinger, Právo

Čínský básník Mi Jian vzpoměl Hrabalovu postavu muže zabaleného do potištěného papíru, jenž se tím chtěl přiblížit literatuře.

Článek

A s nadsázkou dodal, že spisovatelé si také vymýšlejí vlastní vizi, aby ukázali svůj svět. A je to literatura, která může přebít skutečnou lež.

Další čínský básník Ma Jian zdůraznil představivost, která člověku pomáhá. „Hrabal má v povídce postavu muže, který se zabalí do potištěného papíru, aby se ocitl blíž literatuře. V ní jde o hledání světa nad realitou.“

V Praze i Benátkách se setkávají turisté s turisty

Dalším tématem byla proměna Prahy. „Změnil se svět. Praha se změnila, možná až moc. V dokumentu jsem slyšel, že na Malé Straně bydlelo dvacet tisíc lidí, dnes snad pět, takže se tam vlastně turisté potkávají s jinými turisty. Praha se spíš stala normálním západním městem. Přitom v Německu ji nabízejí jako romantické místo, kde je Karlův most úplně prázdný,“ prohlásil Jaroslav Rudiš.

„To mi připadnou spíš Benátky jako město-muzeum, kde se potkávají hlavně turisté s jinými turisty,“ reagovala americká básnířka Anne Waldmanová. „Mám za to, že Praha má dvě vrstvy,“ řekl Yang Lian.

„Jednu jevovou a pak historickou jako království literatury. Česká republika dala světu mnoho významných autorů. Literatura má velkou sílu a je to síla krásy, proto je třeba o ni pečovat,“ dodal. Všechny akce mohou zájemci přímo sledovat na www. pwf.cz, kde jsou i archivované besedy v češtině a angličtině.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám