Hlavní obsah

Spisovatel Robert Poch: Nejjistější jsem v poezii

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do světa literatury vstoupil šumperský spisovatel Robert Poch v roce 2002 básnickou sbírkou Platinové barvy. Následně vydal knihy Mrtví se přicházejí někdy rozloučit (2007), Špinavá holka (2007), Ka-zajit (2015), Qinrai (2017), Stíny jeviště (2018) či Alláhovy děti (2019).

Foto: archiv autora

Šumperský spisovatel Robert Poch.

Článek

Jako literát kloužete mezi žánry. Na kontě máte básně, novelu i povídky, které jsou třeba hororové či sci-fi. Ve které oblasti se cítíte takříkajíc nejjistější?

Že kloužu mezi žánry, je dané vývojem postav. Začnu psát příběh, postavy a jejich svět se mi představují. Znenadání přicházejí konflikty, a když se hlavní postava začne zabývat svým cílem, náhle zjišťuji, že způsob, jakým hrdina překonává překážky na cestě k vyřešení ústředního konfliktu, jaké se objevují vedlejší linie a jak se příběh dobírá rozuzlení, nečekaně žánr vyloupne. Nejjistější jsem v poezii. Proč? To je na dlouhý monolog.

Před lety jste uspěl ve slovenské anketě Sci-fi poviedka a dvě vaše povídky vyšly ve sborníku z té ankety. Jaké bylo toto nakouknutí do světa slovenské literatury?

Abych se přiznal, velmi mě mrzí, že nakouknutí bylo jen nakouknutím, že se nerozvinula nějaká další spolupráce. Možná je to tím, že nejsem příliš komunikativní.

Co pro vás psaní znamená?

Dovolím si odpovědět citací, která je mottem mého již dopsaného a odeslaného rukopisu psychothrilleru Nikdo. Autorem výroku je spisovatel Oscar Wilde, který řekl: V žádném spisovateli není nic zvrhlého ani zrůdného. Spisovatel smí vyslovit všechno. Lépe se vyjádřit neumím.

Vaše knihy vydalo několik vydavatelství. Se kterým spolupracujete úzce?

Řekl bych, že s panem Drtinou, ředitelem nakladatelství Naše vojsko, který se rozhodl vydat ve svém nakladatelství mou další knihu hororových povídek Nyx. U něj na stole ovšem leží ještě další dva rukopisy, knihy Proč nejsem muslimem a psychothriller Nikdo.

Na čem teď pracujete?

Zrovna jsem dokončil stylistické korektury fantasy titulu Qinrai: Příběh kouzelnice a sbírku zvukomalebných trojverší Útržky. U fantasy titulu jsem se rozhodl jít cestou předprodeje. Více se dozvědí mí čtenáři na webu nakladatelství Pointa. A právě teď jsem rozepsal v pořadí třetí příběh ze série Qinrai.

Odrazí se nějak doba, v níž se nacházíme, tedy pandemie koronaviru, ve vaší tvorbě?

Zcela určitě, jenomže zatím nemám sebemenší tušení jak. Prožíváme těžké chvíle. Zejména starší lidé a nemocní a jejich blízcí. Ale věřím, že uspějeme a z těchto nedobrých časů, jako již mnohokrát v dějinách, vyjdeme posíleni.

Je velmi povzbuzující, a myslím si, že nejenom pro mě, když vidím, že jsme zase jednotní a tak úžasně tvůrčí. Znovu jsem se přesvědčil, že u nás žijí dobří a odvážní lidé. To mě inspiruje a vzpružuje.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám