Hlavní obsah

Spisovatel Mark Manson: Všechno je v pr**li, tak hledej naději, nebo se s tím nauč žít

Právo, Eva Vejdělková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechno je v pr**li, hlásá v titulu své nové knihy americký spisovatel a bloger Mark Manson, který před čtyřmi lety vpadl na trh se self-help literaturou se svojí knížkou Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le.

Foto: archiv

Mark Manson

Článek

Jen za první rok se jeho předchozí knihy prodaly téměř dva miliony výtisků a byla přeložena do pětadvaceti jazyků. V bestselleru, který se okamžitě usadil na žebříčku nejprodávanějších knih New York Times, Manson přímočarým jazykem rozmetal letitý předpoklad, na kterém stojí veškerý byznys s radami, jak se zdokonalit, abychom byli úspěšnější a šťastnější.

„K čertu s pozitivismem. Buďme upřímní, když něco stojí za hovno, tak si to přiznejme a naučme se s tím žít,“ prohlašuje. „Za dědových dob, když ten se cítil na hovno, tak si jen pomyslel: Sakra, dneska se opravdu cítím na prd. Ale co, takový je zkrátka život. Zpět k otáčení sena.“

Důmyslné umění, jak si vybrat, na čem opravdu záleží a na co se raději vykašlat, podle něj jednou zachrání svět. „Naše krize už dávno není materiální, je existenční, spirituální. Máme tak zku*veně moc věcí a možností, že už ani nevíme, co mít a co nemít u pr**le,“ vysvětluje s tím, že to neznamená být lhostejný, ale „být spokojený s tím, že jste jiný“.

Na úspěšnou knihu loni navázal novinkou (a opět bestsellerem) Všechno je v pr**li, kterou v českém překladu letos vydalo nakladatelství Via.

Rozvíjí v ní svůj předchozí koncept, a přestože u toho poněkud zvážněl, a i s těmi nevybíravými výrazy začal šetřit, znovu bez zbytečných okolků míří ke kořeni velkého problému milionů obyvatel bohatého západního světa. Čím víc toho máme, čím pohodlněji a bezpečněji žijeme, tím hůř se cítíme. Zaměňujeme totiž rozmanitost za svobodu a snadno uvěříme tomu, že musíme být stále šťastnější. Nejenže však dnes ve velkých počtech místo toho pociťujeme deprese, ale propadají jim čím dál mladší lidé, rozmáhají se pocity samoty a izolace.

„V zásadě jsme nejchráněnější a nejvíce prosperující lidé v historii světa, ale i tak cítíme větší beznaděj než předtím,“ píše Manson ve své novince, kde se nejvíc zaměřuje právě na naději a jak ji najít, když už si myslíme, že je všechno ztracené. Dochází přitom i k překvapivému závěru. Někdy je to totiž právě naděje, která je naším nepřítelem.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám