Hlavní obsah

Soutěž dokumentárních filmů na karlovarském MFF

Novinky, www.kviff.com

Dokumentární filmy zařazené do této soutěže jsou rozděleny do dvou kategorií: filmy do 30 minut a nad 30 minut. Soutěžní dokumenty se věnují vztahům jedince a světa, mezilidským vztahům a vážným společenských problémům.

Článek
Šílený žhavý tanec (Mad Hot Ballroom)
Režie: Marilyn AgrelováUSA, 2005, 105 min
Poutavé zachycení frenetické atmosféry doprovázející kurzy a následnou soutěž ve společenském tanci uspořádané pro jedenáctileté žáky newyorských základních škol. Z velkoměstských dětí se stávají mladé dámy a pánové, tančící rumbu, tango, merengue či swing.
Šviháci (The Swenkas)
Režie: Jeppe RoendeDánsko, 2004, 72 min
Každou sobotu večer odkládá několik johannesburských dělníků z kmene Zulu zaprášené úbory a převléká se do svých drahých obleků. Vítězem svérázného klání je nejelegantněji vyhlížející swenka. Lyricky laděný dokument s prvky fikce (např. charismatický vypravěč) je uchvacující podívaná natočená na cinemaskop.
Africa United (Africa United)
Režie: Olafur JohannessonIsland, 2005, 82 min
Johannessonův energií nabitý pohled "do šatny" jednoho neobvyklého fotbalového týmu s humorem ukazuje, co se stane, když se na třetiligovém islandském trávníku pohádá Srb se spoluhráčem z Nigérie.
Bez režie (There Is No Direction)
Režie: Sarah BertrandováFrancie, 2005, 30 min
Třicetiletá filmařka cestuje s osmimilimetrovou kamerou po světě a vyptává se slavných režisérských osobností, co pro ně znamená dělat film. Proč dělají film, jaké pocity má "cineast" a na další podobné otázky odpovídají Abel Ferrara, Bernardo Bertolucci, Larry Clark, Emir Kusturica, Jonas Mekas a další.
Bože můj (Boža moj)
Režie: Galina AdamovičováBělorusko, 2004, 20 min
Sedmasedmdesátiletá Julite Karmazová žije s nemluvným synem na bělorusko-litevském pomezí. Pečuje o malé hospodářství, v neděli chodí do kostela. Největší potěšení má ale z tvorby plastik pro náhrobky a boží muka z vlastnoručně vyrobeného cementu.
Duše Neapole (Zielen van Napels)
Režie: Vincent MonnikendamNizozemsko, 2005, 94 min
Brilantně natočený portrét italské Neapole představuje svět aristokratů a jejich honosných paláců, ale i zapadlá zákoutí úchvatného města pod Vesuvem, obývaná bizarními postavičkami nadanými uměním odolávat plynutí času.
Estamira (Estamira)
Režie: Marcos PradoBrazílie, 2004, 115 min
Třiašedesátiletá Estamira trpí schizofrenií. Už dvacet let tráví veškerý svůj čas na rozsáhlém smetišti Jardim Gramacho poblíž Rio de Janeira. Prado, který před třemi lety produkoval snímek Bus 174, uvedený v Karlových Varech, natočil strhující portrét fascinující bytosti se svéráznou životní filozofií.
Georgi a motýli (Georgi i peperudite)
Režie: Andrej PaounovBulharsko, 2004, 60 min
Psychiatr a neurolog Georgi Lulčev, ředitel ústavu pro duševně choré, hledá pro pacienty možnosti úměrného a výnosného podnikání. Neúnavně obchází různé farmy a provozy a kalkuluje. Rád by totiž vybudoval pro své svěřence důstojný a moderní domov.
Hledání štěstí (V poiskach ščastja)
Režie: Alexander GutmanRusko, 2005, 54 min
V roce 1934 daroval Stalin sovětským Židům na Sibiři republiku s hlavním městem Birobidžan. Boris Rak, syn budovatelů prvních kolchozů, je zasvěceným a soudným průvodcem historie sociálního experimentu, který skončil exodem potomků původních osadníků do Izraele.
My zdes (My zdes)
Režie: Jaroslav VojtekSlovenská republika, 2005, 76 min
Po čtyřiceti letech strávených v kazašské vesničce Balgarka se rodina Krnáčových rozhodne vrátit zpět na rodné Slovensko. Dokument Jara Vojtka popisuje více než tříleté strastiplné putování čtyřicetiletého Dimitrije a jeho nejbližších nepříliš růžovou ekonomickou realitou země pod Tatrami.
Nebe se otáčí (El cielo gira)
Režie: Mercedes AlvarezováŠpanělsko, 2005, 110 min
Režisérka se po letech vrací do rodné vesnice La Aldea v severním koutu Španělska, aby natočila portrét bohem zapomenutého kraje, zachytila jedinečné okamžiky prchajícího života a dokázala, že pomocí filmové kamery lze proměnit každodenní a obyčejné v úchvatné a neopakovatelné.
Nový svět (Neue Welt)
Režie: Paul RosdyRakousko, 2005, 103 min
Nostalgické road movie bývalým územím rakousko-uherské monarchie je založeno na juxtapozici filmových záběrů ze současnosti a dobových archivních filmů a fotografií z týchž míst, ke kterým odkazuje komentář předčítající zprávy z lokálního dobového tisku.
Poslední momentky (El ultimo minutero)
Režie: Elio QuirogaŠpanělsko, 2004, 20 min
Dvacetiminutový dokument o dnes již neznámé profesi pouličních fotografů, proslulých vyhotovením fotografie během jedné minuty a bez použití negativu. Unikátní záběry zachycující guru minutových fotografů José Riveru (1906 - 1994) při práci v ulicích rodného Las Palmas.
Poutníci (Podorožni)
Režie: Igor StrembickijUkrajina, 2005, 10 min
Dům obklopený zahradou, uvnitř chodba, individuálně vybavené pokoje a všude - pacienti psychiatrické léčebny. Komunikují s lékaři a mezi sebou, vyhřívají se na slunci, zní hudba, úryvky písní. Vynořují se tváře jejich blízkých, které si možná ani nepamatují...
Reality Shock (Reality Shock)
Režie: Stanislaw MuchaNěmecko, Polsko, 2005, 79 min
Absurdní dokumentární komedie navazuje na režisérovy předchozí snímky Absolut Warhola a Střed. Tentokrát nás Mucha přivádí do zalesněné oblasti Polska a představuje nám svéráznou komunitu podivínů, pro které je koncepce Evropské unie stejně nepochopitelná jako UFO, jež před několika lety navštívilo jejich vesnici.
Ubohá země (Bieda - zemia)
Režie: Filip MarczewskiPolsko, 2004, 5 min
Výjevy z uhelné sloje a zasněžených hald výmluvně ilustrují stručné sdělení závěrečného titulku. Ve vyřazených slojích u Walbrzychu ilegálně těží uhlí na pět tisíc nezaměstnaných dělníků. Někteří z nich tu přicházejí o život.
Země snů (Leiputrija)
Režie: Laila PakalninováLotyšsko, 2004, 30 min
Talentovaná lotyšská režisérka Laila Pakalninová si za dějiště svého nového snímku vybrala smetiště. Její obrazové kompozice zbavené lidských hlasů zachycující jeden den obyvatel podřimující skládky - savců, plazů, ptáků i hmyzu - mají existenciální hodnotu zprávy o životě a smrti v konkrétním místě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám