Hlavní obsah

SoundCloud bude odměňovat umělce podle délky poslechu nahrávky

Německá streamovací služba SoundCloud bude od dubna vyplácet umělce podle délky poslechu jejich nahrávky. Reaguje na poptávku hudebníků po spravedlivějším odměňování. Podle dosavadní praxe vybírají streamovací společnosti od posluchačů měsíční předplatné, jehož největší část odchází umělcům, jejichž nahrávky se poslouchají nejvíce, informovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Nemainstreamovým umělcům by nové účtování mělo pomoci.

Článek

„Ta žádost se v odvětví vrací už léta. Jsme rádi, že jako první přicházíme s touto iniciativou na podporu umělců,” řekl AFP generální ředitel SoundCloud Michael Weissman.

Podle dosavadní praxe platí zákazníci streamovacím službám jako jsou Spotify a Deezer měsíčně deset eur (262 Kč). Nejvíc peněz v tomto takzvaném tržním systému pak firmy převedou velkým hudebním hvězdám, jako je kanadský zpěvák a rapper Drake nebo americká zpěvačka Ariana Grandeová, které si v poměru k celkovému počtu poslechů pouští nejvíce posluchačů.

V modelu německé společnosti SoundCloud orientovaném na uživatele se částka, kterou nakonec umělec dostane, bude počítat podle preferencí každého zákazníka. Takový výpočet by měl být přívětivější k méně známým interpretům. Podle AFP se dotkne zhruba 100 000 nezávislých umělců. Jen francouzští zpěváci by podle odhadů díky novému systému mohli dostávat až o 25 procent vyšší odměny.

Koncem ledna publikovaná studie francouzského Národního hudebního centra (CNM) nicméně zjistila, že takový systém odměn nebude mít na situaci nyní marginalizovaných umělců téměř žádný vliv. Studie ale zkoumala jen služby Spotify a Deezer. Firma SoundCloud vznikla v roce 2007 ve Švédsku a sídlí v Berlíně. Jejím prostřednictvím si lze ve 190 zemích poslechnout více než 250 milionů nahrávek, které vytvořilo 30 milionů umělců.

Reklama

Výběr článků

Načítám