Hlavní obsah

Sorrentinovo Mládí jde do kin

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diváckou cenu deníku Právo dostal na letošním jubilejním 50. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary film italského režiséra Paola Sorrentina Mládí, který vstupuje do kin.

Foto: Aerofilms

Rachel Weiszová

Článek

Hlasovací žebříček vedl již od svého prvního festivalového uvedení, a tuto pozici už nevyklidil. Cenu pak osobně převzal představitel jedné ze dvou hlavních rolí, vynikající americký herec Harvey Keitel, který k tomu na pódiu Thermalu řekl:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Harvey Keitel

„Paolo Sorrentino tento film napsal, a když jsme si my, které oslovil pro práci před i za kamerou, přečetli scénář, měli jsme všichni pocit, že víme, o co mu jde: o život samotný. A u toho jsme chtěli být, chtěli jsme tou cestou projít s ním. Teď vidím, že jste se k nám na té cestě mládí připojili všichni, a mám velkou radost, že to, co jsme udělali, vás oslovilo stejně, jako ten scénář oslovil nás.“

Děj se odehrává v luxusním lázeňském hotelu ve švýcarských Alpách, kde se každoročně setkávají dva staří osmdesátiletí přátelé. Hudební skladatel a dirigent Fred Ballinger, kterého hraje Michael Caine, a filmový režisér Mick Boyle v po dání Harveyho Keitela. Mezi léčebnými kúrami vzpomínají na uplynulé roky, suchým humorem komentují své chátrající tělesné schránky a při tom všem moudře vědí, že přátelé si mají říkat jen hezké věci.

Maradona a Miss Universe

Lázeňský hotel je plný excentrických hostů, kteří jim poskytují bohaté podněty k úvahám o mládí, kráse, kreativitě, zkrátka o všem, co tvoří život – a také co zahání myšlenky na blízký konec. Je tu mladý hollywoodský herec, Miss Universe, a také jistá jihoamerická fotbalová legenda, která nápadně připomíná Diega Maradonu:

„Pro mě je Maradona nejúžasnějším moderním uměleckým vyjádřením. Od mala jej obdivuji a jsem mu vděčný za to, co neuvěřitelného udělal pro fotbal: 150krát víc než já pro film. Ve filmu Mládí se každý ptá na svou budoucnost, a kdo může takovou otázku bolestně pokládat lépe než Maradona, muž, jenž má za sebou nejzářivější minulost,“ říká k tomu Sorrentino.

Mládí je ale především o přátelství mezi dvěma starými muži, kteří se společně snaží hledět do té budoucnosti, která jim ještě zbývá, a o jejich vztahu s vlastními dětmi a obecně s těmi, kdo jsou mladší než oni a dívají se na svět z jiného úhlu.

V Cannes ho opět neocenili

Film byl poprvé uveden v květnu v hlavní soutěži festivalu v Cannes, kam Sorrentina doprovodila početná a hvězdná herecká delegace: vedle Keitela a Cainea také Rachel Weiszová, která hraje Fredovu dceru, představitel mladého herce Paul Dano a také Jane Fondová, která má ve filmu malou, ale nesmírně výraznou a brilantně zahranou roli Mickovy celoživotní herecké múzy.

Foto: Aerofilms

Jane Fondová

„Je důležité čelit problémům hned, jak to jde. A protože mi problém, že stárnu, připadal zajímavý, je mi po tom, co jsem natočil Mládí, mnohem lépe,“ řekl k filmu Sorrentino.

Mládí je jeho šestý film (z celkem sedmi natočených) uvedený v Cannes, ale ocenění dostal jen Božský: v roce 2008 byl odměněn Cenou poroty.

Jak předloňská Velká nádhera, tak i letošní Mládí vyšly naprázdno. Za Velkou nádheru se však Sorrentinovi dostalo velkého zadostiučinění v podobě amerického Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film a Evropských filmových cen za nejlepší film, režii, střih a herecký výkon Toniho Servilla.

Uvidíme tedy, jak si povede v dalších cenách Mládí, ale bylo by s podivem, kdyby se v bilančních oceněních nezařadil mezi nejlepší filmy světa roku 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám