Hlavní obsah

Somerset Maugham proti snobismu

Právo, cg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O nadčasovosti literárního díla vypovídá znovu vydaný román Na ostří nože britského prozaika a dramatika Williama Somerseta Maughama (1874– 1965). Před sedmdesáti pěti lety napsal příběh mladého Američana Larryho Darrella, který se jako letec dobrovolně zúčastnil bojů 1. světové války.

Foto: Prostor

Obal knižní novinky

Článek

Po návratu do blahobytného prostředí poválečného Chicaga se nedokázal zapojit do světa svých vrstevníků. Zkušenost ho proměnila. Začal si klást otázky o smyslu života, které byly na hony vzdálené společnosti vychovávané k americké představě úspěšného muže.

Jako dobové zrcadlo plytkosti, snobismu, touhy po hromadění majetku jako důvodu k životu autorovi posloužili lidé obklopující Larryho v předválečné době. Jeho bývalá snoubenka, maloměšťácký strýc Elliot a další, s nimiž se tento změněný člověk musel znovu poměřovat.

Maughamovo dílo přirovnávané ke Kiplingovi, Galsworthymu či Wellsovi patřilo k nejvydávanějším a nejpřekládanějším. Do češtiny bylo mezi lety 1927 až 1976 uvedeno jedenáct jeho prozaických titulů. Hned dva roky po vydání románu Na ostří nože ho přeložil Josef Hrůša.

Ke stému výročí Maughamova narození ho znovu přetlumočila Dagmar Steinová. V jejím podání knihu nyní vydává nakladatelství Prostor (416 stran, 397 Kč, e-kniha 239 Kč) v edici Pozdní sběr.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám