Hlavní obsah

Solidní, leč snadno zaměnitelní Plain White T’s

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětice z Chicaga Plain White T’s přijela zahrát v úterý večer do pražského Rock Café připraveným. Cestu na koncert si našly jen asi tři stovky diváků, kteří ovšem dobře věděli, že tato parta není jen akustický hit Hey There Deliah, ale také styl, jehož hlavními pilíři jsou pop punk, emo rock a také kytarový indie rock.

Foto: EMI, Novinky

Plain White T’s

Článek

Na svém kontě už má čtyři alba, ze kterých pečlivě poskládala vyrovnaný hodinový set. Přidala zmíněný hit a neopomněla dodat, že se do Prahy bude těšit zase někdy příště.

Plain White T’s jsou písničková kapela, každou pasáž dávají na oltář melodie. Nežinýrují se a uhlazují ji do přijatelné rádiové podoby tak, jak je to na americké pop-punkové scéně zvykem. Ostatně i tak, jak to mají rádi mladí diváci, kteří tvořili základ pražského publika.

Plain White T’s nedělali chyby. Zpěvák Tom Higgenson se sice občas v návalu dvojité kytarové vozby trochu utápěl, ale to byl spíš problém technický, nikoli hlasový. Navíc se mohl spolehlivě opřít o dobrý druhý hlas baskytaristy Mike Retonda, který jej posílal divákům nenásilně, vlastně tak, jak vypadal celý set Američanů.

Věděli, že české publikum ještě nezískali. Byli ale poctiví, žádné šméčko. Bylo evidentní, že je koncert baví, a velmi si dali záležet i na nové skladbě z chystaného alba Big Bad World, jehož vydání avizovali na polovinu září. Zásadní zvukovou změnu nenaznačili.

Nominovaným na loňské ceny Grammy nicméně schází charakteristický znak, cosi, co způsobí, že je nebude možné zaměnit s mnoha dalšími americkými kapelami. Možná to tak zní jen uchu Evropana, pravda ale je, že podobné postupy, hlasy i zvuky nabízejí v Čechách i další západní kapely.

O to příjemnější bylo předskakování chebských One Night Band. Měli totiž podobný sound i skvělého zpěváka. Kdyby nic jiného, hrály v Rock Café dvě solidní kapely.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám