Hlavní obsah

Snímek Václava Marhoula Tobruk získal nominaci na Evropskou filmovou cenu

– Praha

Prezidium České filmové a televizní akademie (ČFTA) vybralo historický snímek Václava Marhoula Tobruk do přímé nominace na Evropskou filmovou cenu. Členové ČFTA na stejné ocenění doporučili také dokument Martina Duška a Ondřeje Provazníka nazvaný Poustavna, das ist Paradies!

Článek

"Těší mě to opravdu moc - co k tomu víc říci. Je to jednoduché, těší mě to za herce, za štáb, za veterány a za všechny, kteří se mnou na tomto historickém snímku spolupracovali," řekl režisér, scénárista a producent Václav Marhoul.

Film oceněný třemi Českými lvy

Svůj snímek zobrazující peklo pouštních bojů za druhé světové války a odměněný devíti nominacemi a třemi soškami výročních cen Český lev představil letos na MFF v Karlových v exkluzivní digitální verzi. Podnětem ke scénáři byly vedle bestselleru amerického spisovatele Stephana Cranea Rudý odznak odvahy skutečné osudy a příběhy vojáků československé zahraniční jednotky složené z dobrovolníků, která bojovala v roce 1941 na straně spojenců v severoafrickém Tobruku.

Porotě byly doporučeny ke zvážení na nominace také tři další české snímky - Hlídač č. 47 Filipa Renče, Kdopak by se vlka bál Marii Procházkové a animovaný snímek Jiřího Barty Na půdě - kdo má dneska narozeniny?

Tajná volba z 25 celovečerních filmů

Patnáct členů prezidia České filmové a televizní akademie vybíralo letos tituly navržené na Evropské filmové ceny v tajné volbě z 25 celovečerních hraných filmů a tuctu dokumentů, uvedených do kin po 1. červenci loňského roku. Možnost přímé nominace má prvních 20 zemí dle kritéria počtu členů v Evropské filmové akademii (EFA). ČR je se svými třiatřiceti členy zahrnuta do této skupiny.

Kromě těchto dvou desítek přímo nominovaných filmů vybere dalších dvacet snímků zvláštní komise EFA klasickým způsobem dle doporučení, takže celkem bude v soutěži kolem 40 titulů. Jejich výběr bude vyhlášen začátkem září.

Hrané i dokumentární filmy podílející se na Evropských filmových cenách 2009 musí vzniknout v evropské produkci a musí mít svou první oficiální premiéru (ať už je to festival nebo kino) po 1. červenci 2008.

Osm kandidátů dokumentárního filmu

Komise sestavená z odborníků v oboru dokumentárního filmu nominuje kolem osmi kandidátů Dokumentární evropské filmové akademii 2009 - Prix ARTE. Nominované filmy budou podrobeny rozhodnutí tříčlenné dokumentární poroty.

Vloni se stal celovečerní dokument René režisérky Heleny Třeštíkové rozhodnutím Evropské filmové akademie nejlepším dokumentem roku.

Mezi členy EFA za Českou republiku, kteří se účastní konečného hlasování v rámci Evropy, jsou například Jaroslav Bouček, Aleš Danielis, Juraj Herz, Juraj Jakubisko, Miroslav Janek, Petr Koliha, Ivo Mathé, Jiří Menzel, Filip Renč, Vladimír Smutný, Pavel Strnad, Jiří Svoboda, Petr Vachler, Eva Zaoralová a Petr Zelenka. Čestným členem je Miloš Forman.

Reklama

Související články

Václav Marhoul představil Tobruk

Po čtyřech letech příprav a natáčení představil včera novinářům scenárista, režisér a producent Václav Marhoul film Tobruk, který věnoval veteránům 2. světové...

Tobruk vychází tentokrát v knižní podobě

Zpráva o československých obráncích obklíčené libyjské pevnosti, tak zní podtitul knihy Tobrucký deník historika a autora literatury faktu Jindřicha Marka....

Výběr článků

Načítám