Hlavní obsah

Snímek o Grace Kellyové zahájí 67. ročník filmového festivalu v Cannes

Právo, Věra Míšková

Koprodukční film francouzského režiséra Oliviera Dahana Grace de Monaco zahájí ve středu večer 67. canneský festival. Titulní roli ve filmové biografii hollywoodské legendy a zároveň monacké kněžny Grace Kellyové hraje Nicole Kidmanová, která je zároveň očekávána jako hlavní hvězda slavnostního večera.

Foto: Bontonfilm

Nicole Kidmanová jako Grace of Monaco

Článek

Snímek, který bude uveden mimo soutěž, se věnuje období, kdy se slavná herečka vzdala kariéry, aby se stala manželkou knížete Rainiera. Toho hraje Tim Roth, jenž bude nejspíš rovněž hostem slavnostního večera.

Zcela určitě se ho však nezúčastní monacký kníže Albert II. ani jeho dvě sestry. Všichni tři totiž hodlají film o své matce bojkotovat, protože prý obsahuje mnoho historických zkreslení a nepravd. Tvůrci sami ovšem tvrdí, že o důsledně věrná historická fakta jim ani nešlo. Čeští diváci film uvidí od 12. června.

Kdo získá Zlatou palmu?

Ve čtvrtek se rozběhnou všechny filmové sekce, které nabídnou 1700 filmů. Do hlavní soutěže bylo letos přijato osmnáct snímků včetně nejnovějších děl slavných tvůrců a zároveň častých účastníků canneského klání Davida Cronenberga, Jeana-Luky Godarda, Kena Loache, bratrů Dardennových a dalších.

První se porotě, jíž předsedá novozélandská scenáristka, režisérka a producentka Jane Campionová a zasednou v ní mimo jiné herci Willem Dafoe a Gael Garcia Bernal, představí film Mr. Turner britského režiséra Mikea Leigha. Jeho Tajnosti a lži dostaly v roce 1996 Zlatou palmu.

Tu letošní může získat i čtyřiaosmdesátiletý Jean-Luc Godard, který má v soutěži 3D snímek Adieu au langage (Sbohem jazyku) o muži a ženě, kteří přestali mluvit týmž jazykem. Kanaďan Cronenberg, jenž má v Cannes už šestý film a za Crash dostal v roce 1996 Zvláštní cenu poroty, bude soutěžit se snímkem Maps to the Stars z prostředí Hollywoodu.

Kanada letos výběrovou komisi zaujala nebývale. V soutěži má tři filmy, vedle Maps to the Stars ještě Mommy (Máma) Xaviera Dolana a Captives (Zajatci) Atoma Egoyana, který patří rovněž ke canneským stálicím – představil tam už devět snímků.

To je ale málo proti Britu Kenu Loachovi, který veze do Cannes film poosmnácté. Letos bude soutěžit s filmem Jimmy’s Hall a tvrdí, že je to jeho poslední.

Dvě želízka v ohni mají v soutěži USA. Tommy Lee Jones představí film The Homesman, který režíroval a hraje v něm i hlavní roli, a Bennett Miller uvede snímek Foxcatcher. Zástupcem exotičtějších kinematografií je v oficiálním soutěžním výběru mauritánský snímek Timbuktu, který natočil režisér Abderrahmane Sissako.

Z Česka pojede Cesta ven

Český film se do oficiálního výběru nedostal, ale přesto se v Cannes objeví. V sekci L’ACID, do které vybírá filmy Asociace nezávislého filmu a jeho distribuce, bude uveden film Petra Václava Cesta ven, který u nás bude uveden 29. května.

Petr Václav se v tomto filmu osmnáct let po premiéře svého dramatu Marian vrací k romské tematice.

Vypráví příběh mladé romské ženy, která bojuje o obyčejně šťastný život. Naráží však na předsudky většinové společnosti a další překážky. Snímek vznikal v reálném prostředí převážně na Ostravsku. Do hlavních rolí byli obsazeni neherci.

Festival vyvrcholí předáním Zlaté palmy a dalších cen v neděli 25. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám