Hlavní obsah

Smutný, Kaščejevová a Sopková jsou pozváni do oscarové akademie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kameraman Vladimír Smutný, animátorka a studentka pražské FAMU Darja Kaščejevová (Daria Kashcheeva) a výtvarnice Nora Sopková dostali nabídku členství v americké filmové akademii, která rozhoduje o udělování nejprestižnějších světových filmových ocenění Oscar. Akademie na svých internetových stránkách uvádí, že do svých řad letos pozvala celkem 819 tvůrců z 68 zemí.

Foto: Petr Horník

Vladimír Smutný se podílel na filmu Nabarvené ptáče.

Článek

Ze světových osobností pozvání obdržela například herečka Eva Longoriová známá ze seriálu Zoufalé manželky, Constance Wuová z filmu Zlatokopky, zpěvačky a herečky Zendaya a Cynthia Erivová či herec John David Washington, jež účinkoval ve filmu režiséra Spikea Leeho BlacKkKlansman.

„Nabídku na připojení do akademie dostává každý z filmařů, který se podílel na filmu nominovaném na Oscara,“ řekla Alexandra Hroncová z FAMU.

Smutný natáčel film Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula, který letos postoupil do oscarového užšího výběru deseti nejlepších snímků. Americká akademie rovněž připomněla Smutného práci na oscarovém snímku režiséra Jana Svěráka Kolja z roku 1996.

Smutný řekl, že členem akademie zatím není, protože dosud neodeslal patřičný formulář. Chystá se tak však učinit a v příštím ročníku tedy bude moci promluvit do rozdělování nejprestižnějších filmových cen.

Studentka pražské FAMU Darja Kaščejevová byla letos nominována na Oscara za krátký animovaný film Dcera, který sice do finále nepostoupil, ale obdržel ocenění na řadě velkých zahraničních filmových festivalů.

Výtvarnice Nora Sopková byla nominována na Oscara spolu s Novozélanďanem Ra Vincentem za scénografii filmu Králíček Jojo. Sopková řekla, že se rozhodla na nabídku akademie nereagovat.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám