Hlavní obsah

Šmejdi zaujali diváky festivalu Jeden svět

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražských kinech pokračuje do 13. března festival dokumentárních filmů s tematikou lidských práv Jeden svět, jehož hlavním mottem je letos tolerance a snášenlivost. Poté se přehlídka přesune do dalších měst.

Foto: Aerofilms

Z filmu Šmejdi

Článek

Mezi více než stovkou snímků z celého světa boduje i česká novinka Šmejdi, kterou natočila třicetiletá novinářka Silvie Dymáková. Se skrytou kamerou se vydala na předváděcí zájezdy pro seniory, kde jsou lidé vystavováni manipulaci, ponižování i nátlaku, aby si za horentní sumy koupili pochybné nádobí, deky nebo biolampy.

„Jednou jsem se s babičkou na předváděčku vydala se skrytou kamerou, a to, co jsem viděla, mě absolutně šokovalo. Rozhodla jsem se jezdit dál a točit to. Nevěděla jsem, co z toho vznikne, na začátku jsem neměla žádné umělecké ambice,“ říká autorka o svém prvním celovečerním filmu, který jednoduchým jazykem popisuje příběhy několika seniorů, kteří se do kolotoče „zvýhodněných akcí“ dostali a jsou na nich závislí.

„Důležitým aspektem, proč se důchodci pořád na takové cesty autobusy vypravují, je samota. Jezdí si tam pokecat, jsou zvědaví, co jim tam prodejci budou říkat, a taky je podstatné, že dostanou něco zdarma – protože není pro člověka důležité, kolik utratí, ale kolik ušetří,“ vysvětluje Dymáková.

Syrový dokument Šmejdi se bude v pátek promítat od 14 hodin v kině Lucerna, v dubnu bude uveden do kinodistribuce.

Tygří holky a Na sever od slunce

Z pátečního a víkendového programu Jednoho světa stojí za zmínku Tygří holky o začínající dívčí kapele v Barmě, dále snímek Po zemi, po moři o odvážné snaze severokorejského uprchlíka spojit rodinu útěkem na malé rybářské lodi rozbouřeným mořem nebo film Na sever od slunce ukazující příběh svérázných surfařů.

Pozornost si zaslouží i dokumenty Mimo příbalový leták, Velvyslanec, Cikáni jsou do voleb, Způsob zabíjení a Kung-fu babička. Cena vstupenky je 90 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám