Hlavní obsah

Slovenský soubor se s Dürrenmattem na Jiráskově Hronově minul

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hostování slovenských souborů na festivalu amatérského divadla Jiráskův Hronov přinášelo vždy inspirativní podněty. Očekávalo se to i letos od inscenace Dürrenmattovy Návštěvy staré dámy.

Foto: Ivo Mičkal

Z inscenace Návštěva staré dámy.

Článek

Není pochyb o tom, že soubor Hugo z obce Pruské patří k renomovaným amatérským kolektivům, stejně jako o tom, že Dürrenmattovo podobenství o moci peněz nám má i po více než šedesáti letech od vzniku stále co říci. Nicméně vzdor skutečnosti, že inscenace režiséra Andreje Škvara je ověnčena řadou slovenských cen, na jevišti Jiráskova divadla se odehrálo představení, jež mělo k Dürrenmattově poetice hodně daleko.

Návštěva staré dámy je groteskní podobenství, v němž autor účinně užívá zcizující poetiku brechtovského epického divadla. Pokud je hraná tradičními prostředky psychologicko-realistického vybarvování situací a charakterů, ztrácí devadesát procent ze své účinnosti. A to se právě slovenským hercům stalo.

Na strohé scéně s nápaditě použitým agresivně žlutým akcentem extraordinérního kostýmu Claire Zachanassianové, přenášejícím se postupně na obyvatele Güllenu, zahráli srdceryvné melodrama, jež změnilo Dürrenmattovu sžíravou hru v nudně zdlouhavou záležitost s předvídatelným koncem. A to přesto, že soubor zjevně disponuje dobrými herci. Ovšem režijní vedení jak stěžejních postav, tak i chóru se s Dürrenmattovou groteskní poetikou osudně minulo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám