Hlavní obsah

Slovenský divadelní režisér Bednárik bude mít pohřeb v pátek

Slovenský divadelní a muzikálový režisér Jozef Bednárik, který zemřel ve čtvrtek ve věku 65 let, bude mít pohřeb příští týden v pátek, informovaly slovenské TVNOVINY.sk. Poslední rozloučení s umělcem, který proslul i v České republice, se uskuteční v historické budově Slovenského národního divadla.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jozef Bednárik

Článek

Bednárik zemřel na vážné metabolické selhání. V bratislavské nemocnici pobýval od pondělí, kdy zkolaboval. Měl dlouhodobé problémy s krevním tlakem a trpěl silnou cukrovkou.  Posledním Bednárikovým projektem byla Muzikálová noc, kterou připravoval spolu s organizátorem Janko Kubišem. Noc se uskuteční v sobotu. Umělci jsou podle Kubiše připraveni na Bednárikovu počest podat ty nejlepší výkony.

Kvůli režisérovu odchodu slovenští umělci truchlí. Bednárikovi kolegové z Divadla Andreje Bagára v Nitře v pietní prohlášení uvedli, že zprávu o jeho náhlém skonu přijali hlubokým zármutkem.

„Znala jsem ho 45 roků,” napsala na Facebooku herečka a politička Magda Vášáryová. „Neměl vlastní život, jeho životem byli lidé v divadle. Na jevišti, za oponou i v hledišti,” dodala.

Výběr muzikálů Jozefa Bednárika

Faust a Margaréta 1990

Dracula 1996

Monte Cristo 2002

Johanka z Arku 2003

Adam Šangala 2005

Angelika 2007

Lucie Bílá a Elixír života 2010

Režisér a herec Bednárik byl na Slovensku známý především díky režii řady operních představení ve Slovenském národním divadle. V Česku jej lidé znají zásluhou úspěšných režií muzikálů jako je Dracula s hudbou Karla Svobody, Johanka z Arku s hudbou Ondřeje Soukupa či Angelika, k níž složil hudbu Michal David. Návštěvníci pražského Národního divadla znají jeho inscenaci Gounodovy opery Romeo a Julie nebo Bizetovy Carmen. Ve Státní opeře uvedl inscenaci Manonn Lescaut. Televizní diváci si Bednárika pamatují jako porotce z taneční soutěže stanice Nova Bailando.

Reklama

Související články

Muzikálový režisér Bednárik zkolaboval

Známého slovenského režiséra Jozefa Bednárika (65) našel jeho synovec v pondělí večer v bytě v bezvědomí. Okamžitě přivolal záchranku, která Bednárika odvezla...

Zemřel muzikálový režisér Bednárik

Ve čtvrtek zemřel známý slovenský režisér Jozef Bednárik (65). Od pondělí byl v umělém spánku, když mu praskl žaludeční vřed.

Výběr článků

Načítám