Hlavní obsah

Slovenský bezdomovec napsal knihu o svém životě

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Slovák Peter Sorát (37) skončil na ulici, když propadl gamblerství, přišel o rodinu i střechu nad hlavou. Po deseti letech života na ulici vydal knihu pod názvem Pouličný diviak (divočák). Sorát věří, že vydáním knihy pro něj začnou lepší časy.

Foto: Archiv nakladatelství Trio

Peter Sorát: Pouličný diviak (divočák)

Článek

Deset let žije na ulici, živí se žebráním a prodejem pouličního časopisu Nota Bene. Přímo v podchodu, kde časopis prodává, se seznámil se spisovatelem Danielem Hevierem, který ho povzbudil, aby napsal knihu o svém životě.

Po ukončení vysoké školy pracoval Sorát v nadnárodní společnosti. Propadl ruletě a za pět let prohrál vše. „Postupně jsem do rulety vrážel stále víc peněz. Když jsem vyhrál 50 tisíc, nestačilo mi to,“ říká. Nepomohlo ani domlouvání od rodiny. Rozvedl se a měl psychické problémy. „Spával jsem v čekárně na hlavním nádraží, v létě na lavičkách,“ dodává.

Později prodával časopis Nota Bene a spisovatel Daniel Hevier mu pomohl s vydáním knihy. S prodejem Nota Bene končí a bude psát články pro tento časopis.

Reklama

Související témata:

Související články

Kanaďané berou Josefa Škvoreckého za svého

Jako o autorovi stavícím se proti totalitě a útlaku píší světová média o Josefu Škvoreckém, který zemřel v 87 letech v Torontu. Kanaďané o něm mluví jako...

Kriminální příběhy Miroslava Kučery

Galerie zločinu se jmenuje možná maličko bilanční knížka kriminalisty Miroslava Kučery, jehož tvář si pamětníci vybaví z televizních relací Federální...

Výběr článků

Načítám