Hlavní obsah

Slovenské národní divadlo o Havlově hře dosud nerozhodlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová premiéra nové hry bývalého českého prezidenta Václava Havla Odcházení by se mohla odehrát i na Slovensku. Scénář už mají v rukou dramaturgové Slovenského národního divadla (SND) a Havel požádal herce Milana Lasicu o překlad do slovenštiny. Podle mluvčí SND Zuzany Golianové je však případné uvedení hry ještě otevřené.

Článek

"O nejnovější hře Václava Havla dramaturgie souboru uvažuje stejně jako o dalších hrách pro příští sezónu," řekla Golianová. Dodala, že činohra SND má dramaturgický plán na aktuální sezonu už uzavřený. O uvedení hry, kterou se Havel vrátí na jeviště po více než 12 letech v křesle prezidenta, se uchází několik českých divadel.

Havel chce, aby hlavní roli dostala jeho manželka Dagmar. Právě na tomto požadavku sedmdesátiletého exprezidenta totiž ztroskotala premiéra na prknech první scény, v pražském Národním divadle. Havel si také přál svěřit jednu z hlavních rolí svému příteli Janu Třískovi a režii Davidu Radokovi. Ve čtvrtek Národní divadlo zase ohlásilo, že obnoví jednání o možnosti uvést Odcházení ve Stavovském divadle. O hru se uchází také Divadlo na Vinohradech.

Podle informací ČTK už "z kola" vypadlo někdejší Havlovo domovské Divadlo Na zábradlí, kde měla mít jeho hra původně premiéru. Projevily o ni zájem i královéhradecké Klicperovo divadlo, brněnské Divadlo Husa na provázku a také řada divadel v zahraničí. Agentura zastupující autora už jedná o licenčních smlouvách s partnery v Německu a Itálii.

O britskou premiéru mají zájem dvě scény, včetně Royal Shakespeare Company ve Stratfordu. V USA, kde hra za Havlova pobytu vznikala, se o ni ucházejí tři scény. Havel navštívil Slovensko naposledy v říjnu 2006, kdy převzal čestný doktorát. Návštěvu posledního československého prezidenta provázel nejen velký zájem veřejnosti, ale i nezájem politických špiček. Pogratulovat mu tentokráte nepřišel žádný ze tří nejvyšších ústavních činitelů. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám