Hlavní obsah

Slovanská epopej zůstává na Moravě, Praha ji nemá kam umístit

Právo, če

Slovanská epopej Alfonse Muchy zůstane na zámku v Moravském Krumlově nejméně do konce června. Do té doby město prodloužilo s Krumlovem smlouvu o jejím pronájmu.

Článek

Ale ani poté není jisté, kam by plátna mohla Praha dát. Nový pavilón je v nedohlednu, stejně tak rekonstrukce Křižíkovy fontány na holešovickém výstavišti. V pronájmu ho má Incheba a dodnes nepodepsala s hlavním městem dodatek ke smlouvě, kterým by se zajistila obnova nedávno vyhořelého pravého křídla Průmyslového paláce.

Podle vyjádření zastupitele Petra Hulinského (ČSSD) budou zástupci strany příští týden žádat hlavní město o řešení situace. „Mělo by být trvalé a finančně výhodnější než dočasná rekonstrukce,“ řekl. Oprava Křižíkova pavilónu se odhaduje na 70 miliónů korun.

Historie díla

Slovanská epopej je soubor dvaceti monumentálních pláten, na nichž Alfons Mucha zobrazil výjevy z dějin českého národa a dalších Slovanů. Autor se myšlenkou na toto dílo zabýval již od Světové výstavy v Paříži v roce 1910, samotné práce potom trvaly osmnáct let.

Cyklus byl v roce 1928 poprvé vystaven v Praze ve Veletržním paláci, od roku 1963 ale zdobí stěny zámku v Moravském Krumlově.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám